slike koje su se urezale u pamćenje

Zadarski plesni ansambl sinoć po prvi put nastupio u Koncertnoj dvorani; Prisjetili se razrušenog prostora, polomljenih stolica i razbijenog klavira

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Sinoć je prvi put u Koncertnoj dvorani Kneževe palače nastupio Zadarski plesni ansambl. Projekt povratak u Kneževu sakupio je zadarske kulturnjake, glazbenike, plesače i pedagoge koji su nekada radili u prostoru Kneževe palače. Na samom početku rata, nakon uništenja Glazbene škole smještene u srcu grada u Kneževoj palači, okupili su se pod vodstvom Sanje Petrovski mladi plesači Studija – plesne grupe Glazbene škole Blagoje Bersa i plesači grupe Kiks-Miks koja je djelovala u Omladinskom domu.

Sudjelujući u radu Voda za kulturu, te prve ratne godine izvodili su predstave i plesne koncerte u kazalištu, skloništima pa i na ratištu. Razvoji put Zadarskog plesnog ansambla, najstarijeg plesnog ansambla suvremenog plesnog izraza, traje do danas.
Predstava se sastojala od tri kraća dijela od tri različita autora. U prvom dijelu Meditacija /s vremenskim odmakom/ Sanja Petrovski se prisjetila vremena koje je provela u Glazbenoj školi prije rata, samog stradanja škole, a naročito koncertne dvorane. Na zvukove gregorijanskih korala, odabrane tekstove romana Listopad Tomislava Marjana Bilosnića čitao je Vinko Radovčić, dok je Sanja Petrovski iznosila svoja sjećanja vezana uz prostor i ratna događanja. Meditacija je ispreplitanje jednostavnih prostornih kompozicija, njihovo strukturiranje u nove odnose koji se bez emotivnih zahvata bave recepcijom izvedbe.

Prisjećajući se sudbinskih događanja od prije 25 godina, u kolektivno pamćenje je urezana slika razrušene koncertne dvorane, brda polomljenih stolica i razvaljenih klavira na pozornici, lustera koji su, iako polomljeni, dosljedno ostali visjeti na svojim mjestima. Na kraju plesne točke u vrlo koncentriranom i tehnički čistoj i preciznoj izvedbi Ansambla, prikazan je kratki dokument: video snimljen prije osamnaest godina koji prikazuje lustere iz Koncertne dvorane sklonjene u stražnji dio razrušene škole.

S drugim plesnim brojem predstavila se autorica Natali Perić. Njezine Plesne iluminacije izvedene su prvi put na Večeri plesne minijature prošle godine. Fokus njezina zanimanja su paralele likovne i suvremene plesne umjetnosti. Ona, kao slikar prelazi crvenom bojom minijem preko plesača za vrijeme njigove izvedbe. Posljednja se kao koreograf predstavila Josipa Štulić s kraćim plesnim komadom Re:work inspirirana kultnim uradkom Rosas danst Rosas koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti suvremenog plesa i 33 godine nakon premijere je i dalje aktualan. Belgijska kompanija Rosas dala je putem Youtube-a pravo na korištenje njihovih originalnih pokreta. Vrlo atraktivna i snažna koreografija koja kombinira minimalizam i ženstvenost te ritam i ples uz sugestivno izvođenje čitavog Ansambla, vrlo uspješno je zaokružila ovu plesnu večer.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar