Krila Oluje nad Zadrom ispratila avion Douglas DC-3 na put oko svijeta

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ  i PZO) “Krila Oluje” u nedjelju, 12. ožujka 2017. godine, pružila je potporu u projektu leta oko svijeta jednog od najpoznatijih aviona na svijetu, Doglasa DC-3 na relaciji Zagreb-Atena, pri čemu su članovi grupe “Krila Oluje” dočekali  DC-3 i izveli zajednički let u formaciji  iznad Zadra i zadarskog kanala, donosi MORH.

Duoglas DC-3 HB-IRJ proizveden je 1940. Nosi prepoznatljivi Breitlingov znak, a ovim  povijesnim letom postat će najstariji avion koji je obletio naš planet. Na put oko svijeta Douglas DC-3 krenuo je 10. ožujka iz Geneve (Švicarska), točno 77 godina nakon svog prvog leta u Santa Monici (SAD).

Posada Douglasa DC-3 je svoju rutu prema Grčkoj planirala kako bi se mogao ostvariti let iznad Hrvatske u ovoj jedinstvenoj formaciji.

“Radujemo se što smo dali svoj mali doprinos promociji ovog jedinstvenog povijesnog leta, kao što će to napraviti i mnoge druge svjetski poznate akrobatske grupe i brojni drugi zrakoplovi iz država kroz koje će Douglas  DC-3 prolaziti. Ovo je bio za nas pilote zahtjevan let  jer smo morali održavati brzinu  Douglasa DC-3  koji le letio oko 130 čvorova dok je naša uobičajna brzina 250 čvorova. No vremenski uvjeti bili su odlični i za sve nas bio je užitak letjeti u formaciji zajedno sa pilotom i posadom Douglasa DC-3 ”, istaknuo je pukovnik Barišić, vođa akrobatske grupe “Krila Oluje”.

Ovaj događa je još jedna potvrda ugleda “Krila Oluje” u svijetu zrakoplovstva koji su izgradila kroz izvrsne i nagrađivane nastupe na međunarodnim manifestacijama, kao i njihov novi doprinos u turističkoj promociji  Grada Zadra i Republike Hrvatske u svijetu.

Na završetku današnjeg programa “Krila Oluje” su iznad “Pozdrava Suncu” izvela tradicionalni Pozdrav Zadru.

Fotogaleriju provjerite na stranicama MORH-a.

Foto: HRZ & PZO

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...