naučite razumjeti sebe

Ne morate biti u vezi da biste bili sretni!

Arhiva/ZARAPIX

Imate li osjećaj da vam život nije potpun? Mnogi u tim trenucima krenu tražiti “savršenu” drugu polovicu, onu osobu koja će ispuniti tu veliku prazninu koju imate u srcu i promijeniti vam život zauvijek, piše Živim.hr.

No, zapravo biti sam i naučiti kako ojačati vezu sa samim sobom, kažu stručnjaci, može biti itekako oslobađajuće, te vam isto tako može pomoći da nađete pravu i mnogo trajniju sreću.

Osjećaj samoće

Osjećati se samo nije uvijek sinonim za ‘biti sam’. Mnogi od nas su se osjećali usamljeno i dok smo bili s obitelji, prijateljima, pa čak i s partnerom. S druge strane, osjećali smo se potpunije i bolje dok smo bili sami. Usamljenost možda proizlazi iz činjenice da ne razumijete dobro sebe, kao i zbog manjka ljubavi prema samome sebi.

Kako učenje da budete sami može obogatiti vaše veze?

U dosta veza, kažu stručnjaci, jedan partner ili čak oboje, smatra kako je upravo partner odgovoran za to da se oni ne osjećaju usamljeno. To je nerealno i nerazumno.
Najbolje veze su one u kojima su oba pojedinca zadovoljni sami sa sobom i sretni, i koji su s nekim u vezi zato što ih vole, a ne zato da ne budu sami. Svatko bi trebao naučiti biti sam, jer ćete tako postati kompletni, a i svi drugi aspekti vašeg života, uključujući i buduće ljubavne veze će biti znatno bolje.

Kako razumijeti sebe?

Promjene su teške, kako za koga… I mnoge stvari je, naravno, lakše reći nego napraviti. No, postoji nekoliko stvari koje možete odmah učiniti, a koje će vam pomoći u tome da bolje razumijete sebe i da uživate u vlastitom društvu.

Odite u laganu šetnju prirodom. Boravak u prirodi blagotvorno djeluje na naše tijelo i um.

Pišite. Nemojte se brinuti da li ste dobri u tome ili ne. Štoviše, nemojte se brinuti oko stvari, odnosno misli koje stavljate na papir. Ovo može biti sjajan ispušan ventil, i može vam pomoći da bolje razumijete vlastiti um.

Koristite umjetnost bilo koje vrste. Bilo da je to glazba, slikarstvo, ili samo bojanje. Umjetnost je neprocjenjiv alat koji će vam pomoći da se dublje povežete sami sa sobom. Mnogi ljudi koriste bojanje kako bi stavili svoj um u meditativno ili mirno stanje kada im tradicionalna meditacija ne pomaže.

Meditacija je možda jedna od najčešćih metoda koja pomaže u boljem razumijevanje samoga sebe. U početku se možda nećete odmah opustiti. Treba malo vremena.

Ključ sretnog života nije samo sretna veza. Trik je u tome da sami trebate shvatiti da ste predivni, fantastični i potpuni. Uzmite vremena da dođete do ovog saznanja i da budete zadovoljni sami sa sobom. Tada ćete i moći ostvariti zdravu i zrelu vezu.

Ostavi komentar koristeći Facebook