‘Noćnjak’ kreće 23. ožujka: Hoće li ulja Zadarske županije kvalitetom nadjačati brojčanu snagu splitsko-dalmatinskih?

Krajem ožujka u Jelsi na Hvaru u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održat će se 19. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2017. na koju su prijavljena rekordna 394 uzorka te velik broj proizvoda od maslina.

Noćnjak će se održati od 23. do 26. ožujka u Hotelu Hvar u Jelsi, a u sklopu manifestacije će se održati stručni skup o ljekovitom bilju s temom smilja, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov.

Noćnjak okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko-ugostiteljske kuće, predstavnike resornih državnih institucija, medije, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo.

Za ovogodišnji Noćnjak zaprimljeno je ukupno 394 uzoraka, od čega 97 pakovina maslinovog ulja, 210 otvorenih maslinovih ulja i 87 proizvoda od maslina, rekao je Ljubenkov.

Osim uzoraka iz Hrvatske, kod kojih brojem prednjači Splitsko-dalmatinska županija sa 157 uzoraka maslinovog ulja, na Noćnjaku sudjeluju i uzorci iz Slovenije (45), Crne Gore (7), Bosne i Hercegovine (7), te jedan iz Italije.

Tijekom četiri dana održavanja posjetitelji će osim raznih radionica, predavanja i izložbi moći prisustvovati znanstveno-stručnim skupovima o ljekovitom bilju, okruglim stolovima o zadrugarstvu i odraditi studijski obilazak uz praktično maslinarstvo. Na kraju će biti podijeljena priznanja za kvalitetu i izgled proizvoda.

Ljubenkov iznosi da Hrvatska može za 20 posto povećati proizvodnju i tako zadovoljiti potrošnju u Dalmaciji i kontinentalnom dijelu zemlje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...