Ove knjige morate pročitati kako biste uvidjeli pravu snagu žena

Nerijetko u svojoj okolini možemo pronaći žene koje nas inspiriraju i potiču na društveni angažman, ali i borbu za sebe same. Čini se kao da je u posljednje vrijeme i u našem podneblju sve više takvih žena, što smo jedva dočekali. No, mnoge od njih kriju se i među koricama književnosti kako svjetske, tako i one domaće.

Da bismo vas podsjetile koliko je važno pronaći svoj put i slijediti ga unatoč svemu, Zadovoljna.hr vam donosi pregled nekoliko knjiga, čije su heroine pokazale da svaka žena može uspjeti i pritom ostati svoja.

1. Charlote Bronte: Jane Eyre
Kada se spomene ženska snaga, ne može se ne pomisliti na klasik Charlotte Brontë. Dakako, riječ je o Jane Eyre, junakinji romana o odrastanju. Brontë je pisala to djelo pod muškim pseudonimom Currer Bell, a nakon objavljivanja 1847. godine zadobio je status bestsellera i pokupio sjajne kritike sve dok nije otkriveno da je autor zapravo žena. Ipak, to je djelo za koje se smatra da je promijenilo pravac tradicije u ženskoj književnosti, na čijim je temeljima i Virginia Woolf gradila svoja djela.

Jane pratimo od ranog djetinjstva kada kao siroče dolazi u kuću svoje rođakinje gospođe Reed pa sve do ostvarenja ljubavne priče s Rochesterom, odnosno pratimo njezin moralni i psihološki razvoj od djetinjstva pa do mladosti. Iako nailazi na neprijateljski raspoložene rođake, strogi nadzor i pokušaj slamanja individualnosti tijekom školovanja u Lowoodu te spoznaju da je njezin odabranik oženjen, negativna se iskustva pokazuju korisnima jer su Jane doveli do moralnog i psihološkog rasta.

Svim se snagama borila protiv društvenih pravila 19. stoljeća da bi ispunila svoju individuu kao žena s pravima jednakima muškarcima. Ona u sebi ujedinjuje inteligenciju, hrabrost, predanost te nenametljivu vanjsku i unutarnju ljepotu, čime nas je vezala uz stranice ovog djela.

2. Elizabeth Gilbert: Jedi, moli, voli
Planetarno popularni roman prema kojem je snimljen i istoimeni jednako uspješan film, jedna je od knjiga u koju se kunu mnoge žene, posebno kada se nalaze na raskrižju svog života.
Protagonistica Elizabeth ima supruga, stan na Manhattanu, veliku kuću u predgrađu New Yorka i uspješnu karijeru, no nije sretna. Osjeća da je zarobljena u svakodnevici koja ju sve više guši i zato odlučuje u svoj život uvesti korjenitu promjenu. Razvodi se, a nakon još jedne propale veze, odlučuje godinu dana posvetiti samo sebi i svom osobnom razvoju, što nije nikada ranije napravila.

Odlazi na put koji će joj u potpunosti promijeniti život. U Italiji uči talijanski jezik i uživa u njezinim gastronomskim delicijama, u Indiji se okreće svojoj duhovnosti, a na Baliju se prepušta ljubavi.
Knjiga šalje snažnu poruku svim ženama koje su uljuljkane u svojoj svakodnevici i nezadovoljne partnerskim ili bilo kojim drugim odnosima da se trgnu i učine ono što su oduvijek željele, bez obzira na to što će misliti okolina.

3. Ingrid Divković: Knjiga za Divlju ženu
Mlada riječka književnica Ingrid Divković osvojila je književnu kritiku i publiku svojim prvijencem „J..e li vas ego?“, a srca žena diljem regije zauvijek zarobila svojom „Knjigom za Divlju ženu“ objavljenom prošle godine. Knjiga donosi prozno-poetske zapise koji nas iz rečenice u rečenicu podsjećaju kolika se snaga krije u svakoj od nas, a ujedno nas motivira da se aktiviramo na različitim područjima života i prestanemo raditi sve ono što ne želimo, već mislimo da moramo.

Jedan od meni omiljenih citata iz knjige glasi: Svijet te čeka. Zato oduševljeno zagazi tamo gdje se ranije nisi usudila ni kročiti. Iznenadi se koliko si hrabra. Požuri. U torbu ubaci samo veselo srce i uzbuđenu krv. Smij se i budi sretna. Vidiš, život se događa onda kada se krećeš. Kada dubokim i velikim zamasima grabiš prema naprijed.

Ovu i još više od stotinjak drugih misli jedna je žena namijenila svim drugim ženama, kako i kaže posveta knjige. Moj se primjerak nalazi na noćnom ormariću, a svaki loš dan razvedri neka od Ingridinih misli.

4. Lea Brezar: Superjunakinje
Roman prvijenac talentirane Lee Brezar tek je prije nekoliko tjedana okupirao police hrvatskih knjižara, a već se traži primjerak više. Lea je autorica pjesama, dječje knjige i priručnika za samopomoć, no ovo je njezin prvi iskorak u dužu beletrističku formu. I to je napravila na najbolji mogući način.

Srž „Superjunakinja“ čine četiri različite žene koje je sudbina spojila na psihijatrijskom odjelu zagrebačke bolnice. Marlenu, Anu, Jasnu i Katju teške su životne okolnosti dovele do ruba, no hrabro su odlučile potražiti pomoć. Iako su u prvim danima svojih poznanstava zatvorene i hladne jedne prema drugima, s vremenom se između njih stvara neraskidivo prijateljstvo koje će im pomoći da promijene svoj pogled na svijet. Jedna od njih umire, no to stvara još jaču vezu između ostale tri žene koje iz svoje bitke izlaze kao pobjednice, kao superjunakinje.

Knjiga je namijenjena baš svakoj ženi koja se ikada osjećala stjeranom u kut, koja je vodila naizgled savršen život pun drame ispod površine, svakoj koja je bila usamljena u bilo kojem periodu svog života, svakoj koja se borila s ljubavlju i svakoj koja je spremna na novi početak. Jer, na koncu, sve smo mi superjunakinje.

5. Louisa May Alcott: Male žene
Tzv. roman o djetinjstvu književnice L. M. Alcott već destljećima ne silazi s liste najpopularnijih klasika svih vremena. Četiri sestre Meg, Jo, Amy i Beth March upoznajemo još kao djevojčice i tinejdžerke koje su u najosjetljivijim godinama ostale same s majkom Marmee, moralnim stupom obitelji, dok je njihov otac otišao dati svoj doprinos američkom Građanskom ratu. Vrijednosti koje su tada usvojile pratit će ih cijelog žvota dok pokušavaju naći svoju svrhu. Svaka od njih će nastojati steći neovisnost, izboriti se za ljubav i sebe samu, no pritom im je najvažnije sačuvati obitelj kao najveću vrijednost.

Tijekom godina koje dolaze najstarija Meg suočava se s izazovima majčinstva i održavanja kućanstva, Amy pokušava pronaći svoju sreću i mjesto u društvu, Jo seokušava u spisateljskoj karijeri i njezini su prihodi od velike pomoći obitelji, dok se Beth većinu svog života mora boriti s bolešću. Iako potpuno različitih karaktera, ove sestre pokazuju da za sretan život nije nužno veliko materijalno bogatstvo, već dobro srce i čista duša, a u tome nam svima mogu poslužiti kao primjer.

6. Rebeca Skloot: Besmrtni život Henriette Lacks
Jedna od nezaobilaznih knjiga kada su u pitanju žene, svakako je “Besmrtni život Henriette Lacks”. Vjerno oslikava ljepotu i dramatičnost znanstvenih otkrića, kao i njihove posljedice na ljude. Dana 4. 10. 1951. u Americi je umrla crnkinja koja djelomice može potpisati povijest medicine. Henriettine stanice, tzv. HeLa stanice, spasile su živote milijuna ljudi, no gotovo nitko ne zna za ženu od koje one potječu – Henriette Lacks. Najveća dostignuća današnje medicine dugujemo upravo njoj i njenim stanicama. One su omogućile otkriće cjepiva protiv dječje paralize, lijekove koji se bore protiv stanica tumora, ali i mnoga genetska istraživanja bez kojih medicina ne bi bila na stupnju razvoja na kojem je danas.

Biografija je puna topline, pronicljivosti i nevjerojatnih činjenica pa je teško možete ispustiti iz ruke. Prevedena je na više od 20 jezika, a po njoj je HBO snimio film u produkciji Oprah Winfrey i Allana Balla. S pravom se može reći da nijedna mrtva žena nije učinila više za nas žive.

7. August Šenoa: Branka
Naslov s kojim se susrećemo još u školskim klupama u sebi krije snažnu heroinu koja ne preza ni pred kakvim preprekama kako bi uspjela u svome naumu – biti najbolja učiteljica svojim učenicima. Kroz ovaj roman karaktera Šenoa iznosi važnost učiteljskog poziva u tipično preporoditeljskom stilu 19. stoljeća. Iako je riječ o romanu s prvenstveno didaktičkom funkcijom, mlada Branka predstavlja do tada možda najvažniji ženski lik u hrvatskoj književnosti.

Čak i kada se našla u iznimno nepovoljnim okolnostima u malom zabačenom selu u koje je došla na novo radno mjesto, ni na trenutak se nije predavala i nastavila raditi onako kako je najbolje znala, što se na kraju višestruko isplatilo. Pokazala je da je ljubav prema onome što radimo najvažniji uvjet za uspjeh.

8. Virginia Woolf: Gospođa Dalloway
Posljednje, ali ništa manje važno djelo koje predlažemo jest roman Virginije Woolf „Gospođa Dalloway“. Iako se Clarissa ne ističe kao ostale spomenute junakinje, možda svi noviji ranije spomenuti naslovi ne bi ni postojali da nije bilo nje. Naime, njome je Virginia Woof dala temelje tzv. ženskom pismu.

Kroz tehniku struje svijesti Woolf nastoji Clarissu Dalloway, pripadnicu visokog londonskog društva, prikazati ne samo kao suprugu i majku, već i kao ženu koja razmišlja i propitkuje svoje odluke. Ne postoji čvrsta radnja, no kroz fragmente dana u kojem Clarissa priprema zabavu saznajemo kako je došlo do nezadovoljstva u njezinom životu i koje je misli okupiraju.

Njezina kći Elizabeth također je nosilac majčine teme, ali na jedan drugačiji način. I ona je poželjna pripadnica visokog društva koja se sve do jednog običnog dana pokorava zahtjevima obitelji. Naoko nebitan posjet siromašnom dijelu grada u koji Dallowayevi nikada ne zalaze, daje naslutiti da će Elizabeth predstavljati modernu i samosvjesnu ženu koja će se nastojati osloboditi okova patrijarhalnog društva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...