Samo 51 posto Zadrana se veže; PU zadarska cijeli tjedan provodi akciju nadzora korištenja pojasa u prometu

Svjetska su istraživanja potvrdila neupitnu potrebu korištenja sigurnosnih pojaseva jer, ako su pravilno postavljeni i korišteni, smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru za oko 45%. U okviru provedbe Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011.-2020. MUP RH je Fakultetu prometnih znanosti iz Zagreba, povjerio izradu projekta istraživanja učestalosti korištenja sigurnosnih pojaseva u automobilima na području Republike Hrvatske.

Kroz navedeno istraživanje, za  područje Dalmacije, je utvrđeno korištenje sigurnosnog pojasa u 50,9 % slučajeva. Evidentirani podaci samo za grad Zadar pokazuju da su vozači vezani pojasevima u 51% slučajeva, a suvozači u 49% slučajeva, dok su putnici na stražnjim sjedalima vezani u samo 6% slučajeva.

Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima te je Zakonom propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve!

Posebnu pažnju vozači su dužni obratiti na sigurno smještenu djecu putnike u vozilima, odnosno pravilnu i trajnu uporabu autosjedalica za djecu
Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udarcu u objekt ili pri izravnom sudaru s drugim automobilom nastavljaju „let“ kroz i iz vozila. Bez obzira kako se čvrsto pri tome držali rukama ili bili oslonjeni nogama, odnosno držali upravljač, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju.

Policijska uprava zadarska će, u razdoblju od 13. do 19. ožujka, provoditi ciljanu akciju nadzora korištenja sigurnosnog pojasa sudionika u prometu, u okviru zajedničkih aktivnosti koje se istovremeno provode u zemljama Europske unije.

Savjeti vozačima i putnicima na prednjim i stražnjim sjedalima u vozilima:
-Koristite ga makar smatrali kako nije koristan!
-Neka vam korištenje sigurnosnog pojasa uđe u naviku!
– Ne propustite na to upozoriti i sve koji sjedaju u vaš automobil!

– Koristite autosjedalice za djecu!


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...