Šimun Cimerman, začetnik Treking lige: “Pag me podsjeća na Mars, pa sam utrku nazvao po omiljenoj mi pjesmi Davida Bowiea ‘Life on Mars’!”

Tijekom mjeseca travnja, na otoku Pagu sve će biti u znaku zdravog života. Prvi dan narednog mjeseca rezerviran je za avanturu Pag Island Star Trek 2017, odnosno 4. kolo treking lige. Uvertira je to za brojne radionice, događanja i aktivnosti, sve u svrhu promocije zdravog načina života na otoku.

Treking je u Hrvatskoj kao zasebna sportsko-natjecateljska disciplina nastao iz multidisciplinarnog koncepta pustolovnih utrka Bjelolasica (2000.-2001.) i Terra Incognita (2002.-2008.) koji su Joško Božić i Šimun Cimerman primijenili u Hrvatskoj, nakon što su se kao članovi prvog hrvatskog pustolovnog tima natjecali na najtežoj svjetskoj pustolovnoj utrci Eco Challenge u Maroku 1998. i u Patagoniji 1999.

Prva treking utrka u Hrvatskoj je Velebitski treking, realizirana 2003. godine, dok je Treking liga utemeljena 2005. godine kao skup treking utrka povezanih u jedinstvenu natjecateljsku ligu.

Treking liga je od svog postanka do danas dostigla zavidnu posjećenost. Rekordna utrka po broju natjecatelja je Pašman Škraping iz ožujka 2015., koji je prvi puta premašio 1000 sudionika.

Treking liga je projekt značajnog sportskog, turističkog i ekološkog značaja te na jedinstven način promovira neke od najljepših krajeva Hrvatske i model razvoja aktivnog turizma, posebice izvan sezone.

Organizacijski tim Treking lige čine ljudi koji su se natjecali na najprestižnijim svjetskim pustolovnim utrkama i sa petnaestogodišnjim iskustvom u organizaciji preko stotinu  treking i pustolovnih utrka što sudionicima jamči kvalitetu i sigurnost.

Tim povodom razgovarali smo s Šimunom Cimermanom, začetnikom Treking lige.

Ove godine imate 15 organiziranih utrka u sklopu Treking lige. Pag Island Star Trekk 2017: Life on Mars edition organizira se prvi put, u sklopu 4. kola lige. Kako je došlo do izbora otoka Paga kao destinacije?

Na Pagu sam 3 puta prolazio kroz utrku Terra Incognita. Prvi put još 2002. I bio sam impresioniran. Treking dionica išla je od Paškog mosta, „velebitskom“ stranom Paga sve do paškog kanala, gdje se preplivavalo preko u kanjon Metajnu, te se treking nastavio preko „Paškog trokuta“ do Žigljena, i kajacima do Jablanca…Pag mi je dobro znan. Teren je prelijep, izazovan, ali prohodan.

Poznata je Vaša izjava iz 2014. godine „O, zaista, blago vama koji ste se odlučili okušati i oprobati u trekingu! I David Bowie bi vam na tome zavidio! Možda bi čak napisao pjesmu “Absolute beginers 2”. Kako ste odlučili baš ovaj trek nazvati „ A David Bowie tribute race“?

Podnaslov je „Life on Mars“. Meni omiljena pjesma Davida Bowiea. A Metajna i Pag su zaista nalik Marsu, u pozitivnom smislu te sam vjerovao da time možemo dodatno zaintrigirati ljude da dođu. Evo, za sada je 950 prijava. Ako se poklopi lijepi dan, doći će na prvo izdanje preko 1000 ljudi.

Koliko su trajale pripreme i trasiranje terena?

Za svaku utrku potrebno je 10-15 dana.

Kako ste zadovoljni sa suradnjom lokalne zajednice?

Mislim da turističke zajednice, generalno, shvaćaju koliko je ovo što radimo važno za turistički sadržaj izvan sezone i za razliku od prije 5 godina, da ne govorim 10 – suradnja je odlična.

Osim utrke, organizirate i besplatan kamp za sve sudionike. Kada i gdje će se kamp održati? Što uključuje sudjelovanje u kampu?

Dan prije i dan poslije utrke, znači petak 31.03 i nedjelja 02.04, imamo treking kamp u Vlašićima i Dinjiški. U oba dana polaznici će biti podijeljeni u težinske skupine i imati „terensku“ nastavu uz iskusne instruktore trekinga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...