Što mislite, koliko je poslodavaca dosad završilo u zatvoru zbog neisplata plaća?

Provjerili smo koliko je presuda doneseno poslodavcima koji ne isplaćuju plaće i je li itko od njih završio iza rešetaka.

33 godine Mirjana Horvat je radila u Kamenskom. Kako je to raditi i ne primiti plaću, iskusila je na svojoj koži. “Nađete se na ulici nakon puno godina u jednoj firmi i nađete se na ulici. Ne znate kud. Osjećaj je strašan, neopisiv to čovjek doživi – strašno je”, kaže ona.

Još uvijek radnice Kamenskog nisu vidjele dio plaća koje su zaradile prije sedam godina.

Danas se u toj istoj koži nalazi 10.632 radnika kojima poslodavci nisu isplatili plaće. Unatoč tome što je neisplata plaća kazneno djelo za koje se može dobiti i do tri godine zatvora.

Koliko je presuda je doneseno poslodavcima zbog neisplate plaća, upitali smo Ministarstvo pravosuđa i dobili odgovor. Naime, od početka 2015. do kraja veljače ove godine doneseno je 99 presuda, od čega 76 pravomoćnih. Nitko od poslodavaca u navedenom roku nije izdržavao kaznu zatvora zbog neisplate plaća.

Više od 3 400 poslodavaca ne isplaćuje plaće. Sindikalist Ozren Matijašević kaže, problem je u neprovedbi Zakona i tromom pravosuđu. “Niti DORH postupa promptno na otkrivanju nezakonja, niti je hrvatsko pravosuđe to mjesto gdje se rasprave po takvim djelima žurno ograniziraju, donose presude”, ističe.

Pa se još uvijek, kažu u Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja, naleti na slučajeve gdje poslodavac ima novca, a ne isplaćuje plaće, donosi Dnevnik.hr.

“Samo je zakon sad regulirao tu odredbu da poslodavac sam sebi da ukoliko u tekućem mjesecu nije za prošli mjesec isplatio plaću da mora blokirati svoj račun u korist svog radnika”, kaže Ivan Madunić, ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca.

I sama država je među onima koji ne isplaćuju plaće. Kako onda očekivati da stvari krenu nabolje?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...