Na 45 fotografija prikazan višestoljetni život prečkih “lancuna”

Izložbom fotografija “U lancuni” POU Dom na žalu u Preku otvorio je u petak navečer proljetno-ljetnu sezonu kulturnih događanja na otoku Ugljanu.

Što su “lancuni” Prečanima i Preku i kako taj drevni korizmeni običaj korespondira danas, u 21. stoljeću, na 45 fotografija dočarali su Senko Sorić, Adam Vidas i Andrina Luić. Troje otočnih fotografa koji više od desetljeća fotoaparatom bilježe događanja na Dvorini.

– Osim umjetničkog izričaja, ove su fotografije prije svega dokument jednog vremena, jednog jedinstvenog događaja koji živi, svake godine na Pepelnicu okuplja stanovnike Preka i uvodi ih u korizmu. Hvala svima koji njeguju i čuvaju “lancune”, hvala svima onima koji nastoje prešku tradiciju oteti zaboravu i predstaviti je izvan granica našega otoka, rekao je otvarajući izložbu Tomislav Košta.

Ravnateljica POU Dom na žalu Mladenka Mašina dodala je kako Općina Preko, Turistička zajednica i nekolicina pojedinaca već godinu dana rade na projektu zaštite “lancuna”, odnosno s Konzervatorskim odjelom u Zadru pripremaju dokumentaciju kojom “lancune” žele zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Uz otvorenje izložbe, prikazan je i dokumentarni 10-minutni film “U lancuni”, koji je prema scenariju Senka Sorića prošle godine snimio Boris Zupčić.

Podsjetimo, za putnike namjernike koji će do 30. travnja posjetiti Preko i poželjeti razgledati izložbu, među korizmenim običajima u Hrvatskoj, preški „lancuni“ su najposebniji. Nitko ne zna koliko je običaj star niti postoji ijedan pismeni trag koji bi nas barem približno odveo u prošlost i objasnio zašto se na Čistu srijedu stanovnici Preka pokrivaju plahtama, posipaju brašnom i u tami hodaju ulicama izgovarajući u tišini „blam, blam“… Priča se isključivo prenosi usmenom predajom, po nekima još od vremena kada su franjevci došli na otočić Galevac  1446. godine.

„Lancunima“ se Prečani poistovjećuju sa svojim pokojnicima koji su se u davna vremena umatali u bijelu plahtu i tako pokapali. Posipaju se brašnom koje simbolizira pepeo i uz riječi: “Čovječe, spomeni se da si od praha nastao i da ćeš se u prah pretvoriti”, čisti ulaze u korizmu i čekaju Uskrs. „U lancune“ su uvijek išle sve generacije, žene i muškarci, na čelu i začelju povorke nosio se feral, odnosno zvono, a izgovaranjem riječi „blam“ simbolizira se zvonjava crkvenih zvona koja će do Uskrsa utihnuti.

Izložba fotografija “U lancuni” organizirana je u sklopu Županijskih dana Zadarske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...