Na današnji dan 86. Zadar je slavio naslov prvaka Jugoslavije!

Prošla je 31. godina od legendarnog zadarskog naslova prvaka Jugoslavije. Odlučujući treći susret igran u Zagrebu protiv dvostrukog prvaka Europe Cibone, predvođenog Draženom Petrovićem Zadar je dobio 111:110 nakon dva produžetka, prisjeća se BalkanBasket.

Jugoslavenska liga u to vrijeme bila je daleko najjača na svijetu, iza NBA lige naravno. Cibona je tih godina harala Europom osvojivši dva naslova prvaka Europe u nizu. Prvaci su Europe su postali neka dva-tri tjedna prije ovog finala.

Prvi finalni susret protiv Zadra, Cibona je dobila na svom terenu bez većih problema. Zadar je slavio u drugom u kojem Dražen nije igrao jer su željeli da se igra majstorica u Domu sportova kako bi naslov prvaka Jugoslavije Cibosi proslavili pred svojim navijačima.

Zadar je na treći susret otišao bez ikakvog pritiska, a želja im je bila poraz ispod deset poena razlike jer bi im to bilo ravno osvajanju naslova prvaka kako je rekao junak Petar Popović.

Popović je u tom trećem susretu započeo u petorci, ali je u sedam minuta igre promašip sva tri šuta nakon čega ga je trener Vlado Đurović povukao na klupu i nije ga vraćao u igru do kraja prvog poluvremena koje je Cibona dobila s deset poena razlike. Popović je i drugo poluvrijeme započeo na klupi, a ušao je tek nakon sedam minuta igre i tada je počeo “One man show”. Otac Marka Popovića ubacio je u 13 minuta drugog poluvremena i dva produžetka čak 36 poena i bio najzaslužniji što je Zadar šokirao cijelu Europu.

Sastav Zadra koji je ušao u legendu te 1986. godine bio je sljedeći: Darko Pahlić, Petar Popović, Milan Mlađan, Ante Matulović, Zdenko Babić, Dražen Blažević, Stojko Vranković, Veljko Petranović, Ivica Obad, Boris Hrabrov, Drago Čiklić i Arijan Komazec. Trener je bio Vlado Đurović.

Slavlje je bilo neopisivo i nećemo previše pisati kako je to izgledalo na glavnom trgu u Zadru. Ispod možete vidjeti video kako je to itgledalo na današnji dan pred 30 godina.

Legendarni naslov prvaka `86-e godine koju navijači Zadra uvijek spominju u navijanju na utakmicama dobila je i svoju pjesmu koja glasi: “Uvijek kada dođem u stare Jazine, ja se sjetim one divne godine. 86-u pamtit ćemo svi, hajmo sada sve ponoviti”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...