Na radionici za maslinare u Parku prirode Vransko jezero svašta se moglo naučiti

U subotu 8. travnja 2017. u Parku prirode Vransko jezero okupilo se je gotovo četrdeset maslinara s područja Parka prirode i okolice koji su htjeli naučiti nešto više o maslinarstvu na ekološki prihvatljiv način. Besplatna radionica pod nazivom „Ekološki maslinici, čuvari bioraznolikosti“ održana je u Vrani u organizaciji PP Vransko jezero.

U prezentacijskom masliniku u Ornitološkom rezervatu, vlasnika Denisa Šarića iz Biograda, okupljeni maslinari i ljubitelji maslina  imali su priliku okušati se u rezibdi pod stručnim vodstvom mr.sc. Marijana Tomca, koji je objasnio principe pravilne i pravovremene rezidbe. Rezidba je najsloženiji dio maslinarstva koji uključuje poznavanje anatomije i fiziologije uz planiranje rasta i roda te s rezidbom ne treba žuriti. Upravo je travanj idealno vrijeme za rezidbu maslina, jer tada završava diferencijacija pupova te je moguće obaviti rezidbu na rod. Sredinu krošnje treba otvoriti da sunce prodire u nju, jer maslina je heliofilna biljka i sve što je u sjeni neće roditi, objasnio je Tomac.

Grane i lisna masa preostala nakon rezidbe zbrinuti su na najbolji mogući način, bez ikakvih gubitaka vrijedne organske mase. U masliniku je posebno za ovu radionicu ograđen prostor za kompostiranje te je maslinarima prezentiran rad stroja za usitnjavanje biljnih ostataka (malčera), koji je Javna ustanova Park prirode Vransko jezero nabavila kako bi se lokalnim maslinarima omogućilo da u maslinicima kompostiraju ostatke nakon rezidbe, kao i kominu, te sami proizvode vrijedno organsko gnojivo. Malčerom se drvena i lisna masa vrlo jednostavno usitnjavaju i priređuju za kompostiranje na licu mjesta, tako da je tijekom radionice formirana kompostna hrpa te će već kroz 6-9 mjeseci masline biti prihranjene prvim kompostom.

Uz savjete o zaštiti od bolesti i štetnika te gnojidbi maslina na ekološki prihvatljiv način, Tomac je odgovarao i na brojna pitanja vezana uz pravilan izbor sorti i njegu mladih nasada. Svi sudionici dobili su kratki priručnik o kompostiranju u vlastitom masliniku, a radionica je uspješno privedena kraju druženjem uz zajedničku marendu u hladu maslina.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...