Volim Vlašići organizira akciju čišćenja Kvasila sutra s početkom u 9 sati

U subotu, 22.4.2017. u Vlašićima na otoku Pagu s početkom u 9h Udruga za zaštitu okoliša, promicanje ekološke proizvodnje i održivog razvoja Volim Vlašići organizira akciju čišćenja Kvasila, zaštićenog područja u ekološkoj mreži Natura 2000. Akcija se održava pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Paga i Grada Paga.

Uvala Vlašići je 2014-te godine zbog svoje biološke i krajobrazne raznolikosti proglašena Natura 2000 zaštićenim morskim područjem pod oznakom HR2001259.

Kvasilo je zamočvareni obalni pojas uvale Vlašići koje ima posebnu vrijednost za očuvanje biološke raznolikosti. Lokalno stanovništvo naziva ga Blato jer se na njegovom području nalazi ljekovito blato te izvor pitke vode gdje lokalni pastriri napajaju ovce. U Kvasilu stanište imaju brojne biljne i životinjske vrste a neke od njih su ugrožene i zaštićene.

Nakon održane akcije čišćenja a u sklopu projekta “Priroda oko nas-biološka raznolikost Vlašića” kojeg financira Zadarska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove udruga će postaviti info pano “Kvasilo – ljekoviti dar Majke Prirode”.

Na info panou će se nalaziti slike i tekst (na hrvatskom i engleskom jeziku) zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta koje imaju stanište u Kvasilu, informacije o ekološkoj mreži Natura 2000, zabrani bacanja otpada, čikova, žvakaćih guma, plastičnih predmeta, izlovljavanja životinjskih vrsta, branja zaštićenih biljnih vrsta. Na taj način potaknut ćemo na promišljanje te odgovornost, brigu i bolji odnos čovjeka prema prirodi oko nas.

Info panoi su izrađeni u suradnji sa Javnom ustanovom Natura Jadera koja upravlja zaštićenim područjima Zadarske županije a biti će postavljeni na 3 lokacije u Vlašićima (Kvasilo, uvala Vlašići i livade).

Pozivamo sve mještane i zainteresirane da se pridruže akciji i s nama obilježe Dan planeta Zemlje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...