Zadarski piloti i dalje u zraku nad dubrovačkim akvatorijem; U tijeku je potraga za četvero stradalih u pomorskoj nesreći kakvu Hrvatska ne pamti

U pomorskoj nesreći u dubrovačkom akvatoriju kakvu Hrvatska ne pamti poginulo je najmanje troje ljudi, dvoje je preživjelo, dok se četvero smatra nestalima. U tijeku je velika potraga za njima.

Podsjetimo, kopilot letačke posade koja sudjeluje u akciji potrage za nestalim osobama u području Koločepskog kanala u dubrovačkom akvatoriju natporučnik, Zadranin, Marko Filipović-Grčić istaknuo je kako daju sve od sebe u akciji potrage, dosta je jako jugo koje puše i do 90 km na sat no nastavljaju intenzivno pretraživati područje.

Još je oko 15-ak brodica i ribarica uključeno u traganje i svi zajedno ulažemo napore u potražnoj akciji, rekao je. Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera  (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) uključila se u  srijedu 26. travnja 2017. u jutarnjim satima s helikopterom Mi-8 MTV u akciju potrage i spašavanja za nestalim osobama na širem području Koločepskog kanala u dubrovačkom akvatoriju.

Uz letačku posadu u helikopteru se nalaze i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, a zahtjev za angažiranjem helikoptera stigao je iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre).

Ovo je drugi dan za redom kako letačka posada sudjeluje u potražnoj akciji, a zahtjev za angažiranjem helikoptera stigao je iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre).
 
Kapetan posade i ujedno zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera bojnik Ante Siniša Kozina rekao je kako žele i danas pružiti svoj doprinos u pretraživanju terena.

Nastavljamo od jutra sa intenzivnim pretraživanjem područja pomorske nezgode, Tim smo prostorom puno puna letjeli u misijama hitnih medicinskih letova prevozeći pacijente s juga Hrvatske, a sada smo ponovno u humanoj misiji potrage iz zraka. Učinit ćemo sve što je u našim mogućnostima, poručio je bojnik Kozina.

U sudaru gumenjaka i broda Danče Lučke kapetanije Dubrovnik, su na mjestu smrtno stradali Alen Perišić, te Jela Kobaš (58) iz Velike Gorice, a nedugo zatim pronađeno je tijelo 23-godišnje Dubrovčanke M. V. Iz mora su spašeni Velimir Šetka i Viktor Markota kojemu je slomljena ključna kost, dok se ostalih  4 putnika od tada smatralo nestalima te je za njima počela intenzivna potraga. Perišić je na Šipanu imao restoran iz kojeg su se vraćali u gumenjaku na kojem je bilo osoblje koje je pripremalo ugostiteljski objekt za sezonu. Brod Lučke kapetanije Dubrovnik kretao se prema Mljetu, odakle je trebao prevesti srčanog bolesnika.

Još uvijek nije jasno kako nitko u gumenjaku, unatoč jakom jugu i nepovoljnim vremenskim uvjetima, nije spazio Danče. Nagađa se da im je otkazao motor i da su stajali na mjestu.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...