INTERVJU Kristijan Kovačević, HNS-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika: “Kad bi u Zadru svi građani izišli na izbore HDZ bi bio na koljenima”

Ususret lokalnim izborima porazgovarali smo s Kristijanom Kovačevićem, kandidatom za zamjenika Sabini Glasovac, iz redova HNS-a.

Nova ste osoba u Zadarskoj politici, nedavno ste postali predsjednik zadarskog HNS-a, što Vas je potaknulo da se uključite?

Vlastiti inat, tvrdoglavost, želja i volja da sudjelujem u nužnim promjenama u našem gradu. Lako je bilo sjediti doma, komentirati situaciju u društvu i lokalno u krugu prijatelja. Shvatio sam da je jedini način da se nešto promijeni na bolje, angažman u politici. HNS je moja opcija jer sam liberal, ali i narodnjak koji poštuje i živi tradicionalne vrijednosti. Odmah po ulasku u stranku, sa svojim timom sam počeo raditi na izradi programa. Još u pretkampanji smo detektirali probleme cijene vrtića, diskriminaciju djece s učenjem engleskog jezika u vrtićima, nepostojanje dječjih igrališta, problem ruševina koje su zaostale iz Domovinskog rata, a koje su leglo štakora i zmija usred grada, problem neravnomjernog razvoja grada ( zapušteni kvartovi ), problem pljačkaškog poreza na nekretnine, razvoj grada bez industrije, zastarjelost strategije razvoja turizma, nužnost brendiranja Zadra u svakom pogledu itd.

Studirali ste u Zagrebu i živjeli u Zagrebu, mnogi mladi ostaju u Zagrebu, što Vas je potaknulo na povratak?

Zadar je moj grad. Nikada ga nijedan drugi grad nije mogao i neće zamjeniti. Iako sam po završetku studija već imao osiguran posao u struci, vratio sam se u Zadar jer je tu moja obitelj, moji prijatelji, tu su moji korijeni i tu pripadam.

Poduzetnik ste, koji su po Vama najveći problemi zadarskih poduzetnika?

Jedan od glavnih problema su visoka davanja koja poduzetnike opterećuju u njihovom poslovanju. Na lokalnoj razini moguće je sniziti lokalne poreze, pogotovo prirez i na taj način rasteretiti cijenu rada. Porezni propisi se prečesto mijenjaju što stvara nesigurnost. Potrebno je graditi stabilnu i pozitivnu poslovnu klimu, te privući investitore u naš grad. Loše je što industrijska zona Crno zjapi prazna, zbog birokracije, lošeg projektiranja i neznanja HDZ-ove vlasti kako je pokrenuti. Industrija je zaboravljena grana razvoja ovoga grada. Mi zastupamo Novu industriju malih proizvodnih jedinica, smještenu u jeftinoj industrijskoj zoni, uz poticaje iz EU fondova, kredite HBOR-a i investitora. Smatramo da se na takvoj industriji treba temeljiti razvoj grada Zadra, da ona nosi otvaranje novih radnih mjesta za naše mlade i da vodi njihovom povratku iz inozemstva. Gospodarski mastodonti stvar su prošlosti. Oni u stanju krize ugrožavaju gospodarsku stabilnost i sigurnost čitave države, kao što možemo vidjeti na primjeru Agrokora. Naša misija je stvaranje boljih uvjeta za razvoj obrtništva kao i malog i srednjeg poduzetništva, kroz uklanjanje birokratskih i ostalih prepreka.

Nedavno ste komentirali porez na nekretnine, što uvođenje toga poreza znači za prosječnog građanina?

Aktualna vlast građanima je objašnjavala kako se ovim porezom za građane neće ništa promijeniti, kako on samo zamjenjuje komunalnu naknadu. HNS je odmah reagirao, jer takve tvrdnje nisu istinite. Postavljeni su sasvim novi kriteriji određivanja visine toga poreza, te će se sada više naplaćivati porez na nekretnine koje su u povijesnoj jezgri, koje su novije gradnje, bolje opremljene, koje služe u poslovne svrhe. Smatram da će na taj način mnogi građani koji se bave turizmom i kojima turizam predstavlja jedini prihod u ovoj sredini, u kojoj su velikim dijelom ugušeni drugi oblici poslovne djelatnosti, biti mnogo više opterećeni nego ranije. Također vlasnici poslovnih prostora ili poduzetnici koji su u najmu poslovnih prostora, pogotovo ne poluotoku, osjetiti će dodatno opterećenje, a to dodatno destimulira poduzetništvo. Problem će se pojaviti i u praksi u pogledu utvrđivanja obveznika plaćanja ovog poreza, jer su zemljišne knjige nesređene. Službenici u gradskoj upravi uopće se ne snalaze i ne znaju odgovore na pitanja koja im postavljaju građani, jer je zakon nedorečen i, obzirom na stanje zemljišnih knjiga, neimaštinu koja muči građane i lošu situaciju općenito, ovaj zakon je preuranjen. HNS je već jedanput spriječio donošenje ovog zakona, a protiv njega boriti će se i ubuduće. U ovom trenutku mi ne znamo niti kolika će visina poreza biti, jer to ovisi o vrijednosti boda koju određuje lokalna samouprava. Dokle god zakon bude na snazi HNS će se boriti za minimalnu vrijednost boda, kako bi građani što manje osjetili teret ovoga zakona.

Za Zadar kažu da je HDZ-ova utvrda, možete li ju srušiti, vjerujete li u pobjedu?

Da ne vjerujem u pobjedu ne bih se kandidirao, niti bi se bavio politikom. Ja ne vjerujem da je Zadar HDZ-ova utvrda, to je laž koja se provlači društvom. Kada bi u gradu Zadru svi građani, ili barem velika većina naših građana izišla na izbore, HDZ bi bio na koljenima. Nažalost u Zadru više od 50% glasača ne izlazi na izbore. Kući ostaju oni obespravljeni, razočarani, iznevjereni, oni koji se osjećaju nemoćno. Nekako su ih uvjerili da je HDZ premoćan, da su svi političari jednaki i da njihov izlazak na izbore ne može ništa promijeniti. U svojoj dugogodišnjoj vladavini HDZ je premrežio svoje interese kroz sve društvene institucije u gradu, i stvorio je lažnu sliku da su njihovi interesi ujedno i interesi građana. Pri tome naš grad vode u potpuno krivom smjeru, podižu spomenike, više puta asfaltiraju iste ceste, sve pred izbore, a građani bez posla i perspektive spas traže po svijetu. Takvo stanje se mora promijeniti, mi smo nova snaga koja može vratiti svježinu, zajedništvo i usmjeriti razvoj Zadra u novom pravcu. Za tu misiju potrebni su nam glasači, pored svih naših i oni koji radi općeg razočarenja politikom i političarima ne izlaze na izbore. Zajedno možemo ostvariti sve ciljeve.

Na čemu ćete najviše inzistirati ako postanete zamjenik Sabine Glasovac?

Ja ću zastupati naš usuglašeni program, a ponajprije onaj njegov dio koji nosi HNS, a vezan je za poduzetništvo, turizam, gospodarstvo i javnu upravu. Zalagat ću se za transparentnu upravu, reviziju i racionalizaciju poslovanja gradskih poduzeća i javnih ustanova, kao i gradske uprave, štedljiv proračun i poštene javne natječaje. Kultura našeg grada jako nam je značajan faktor i financiranje iste mora se povećati da bi Zadar pozicionirali kao grad kulturne izvrsnosti.
Zašto bi vas birači trebali podržati i glasati za vas. Što vi nudite novo, drugačije u Zadru?

HDZ je toliko dugo na vlasti da im se vlast počela podrazumijevati. Ponavljaju stalno ista obećanja i pri tome misle da građani ne shvaćaju da su to samo trikovi, podcjenjuju njihovu inteligenciju. Evo ovih dana ne možete gradom proći od silnih radova. Što se čekalo četiri godine? Ako je sve idealno u našem gradu, čemu pusta obećanja i ovako skupa kampanja Dr. Dukića? Mi ćemo kao mladi ljudi puni energije i entuzijazma, neopterećeni prošlošću, za ovaj grad raditi svaki dan, a ne samo pred izbore.

Kako komentirate odnos HNS-a i SDP-a ovdje u Zadru?

Sve je u najboljem redu, jer se poštujemo kao ozbiljni partneri i vodi nas ista vizija i želja za promjenom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...