Johnny Štulić: “Od mojih pjesama ubirali su novac, a krajem rata ‘predali’ su me ZAMP-u”

Branimir Johnny Štulić jako rijetko komunicira s medijima s područja bivše države, a kada to napravi – surovo je iskren i ne postoji pitanje na koje ne daje sebi svojstvene odgovore. Takav je slučaj i s  intervjuom koji je jučer objavljen u srpskim Večernjim novostima, za koje je Štulić progovorio o glazbi, djetinjstvu, mladosti, sudskim sporovima, ali i Goranu Bregoviću.

O sudskim sporovima, koje već godinama vodi zbog kršenja autorskih prava, Štulić je izjavio:

“Još je u Titovo vrijeme bilo bandi i lopovluka. Ja sam se 1980. morao učlaniti u Sokoj da bih dobio autorske honorare, a nisam vidio ni dinara. Nakon četiri-pet mjeseci odem i pitam gdje je problem, a oni mi kažu da ne isplaćuju novac jer prelaze na kompjutersku obradu. Prelazili su od 1984. do rata 1991., a kompjuteri tada nisu ni postojali. Ubirali su novac od mojih pjesama, ali nikad nisu plaćali. Naravno, odmah sam se ispisao iz Sokoja, 1981. o čemu imam i potvrdu. A onda sam vidio da su me oni tek 1994. odjavili i “predali” hrvatskom ZAMP-u. To je bilo povezano sa “Olujom”, sve je namješteno i dogovoreno. Sve su to sestrinske i gazdinske organizacije koje surađuju.”

Štulić se osvrnuo i na glazbu svog vremena, ali i na današnju, prenosi Index.hr.

“Nema uopće dobrih autora. Kada sam počinjao, bili su samo pjevači, a kompozitora je bilo malo, kao i sada. Možda Bregović i Dedić, a ja sam bio prvi kompozitor koji je stvarao svoju glazbu. Poludim kad vidim ove “Wikipedije” koje pišu smokvari. Prosto uvredljivo. Taj kadar ništa drugo nije znao nego da maže kvake govnima i sada pišu o meni da sam pjevač. Nisam pjevač, ja sam kompozitor. Jedini sam kod nas imao program od svojih pjesama, dok su pola repertoara na koncertu “Bijelog dugmeta” bile tuđe pjesme, kao Yesterday na primjer. Prvi sam kod nas krenuo sa svojim kompozicijama.”

Dodao je da je napravio više dobrih albuma nego pojedinci pjesama, a komentirajući Gorana Bregovića zamolio je i novinara koji ga je intervjuirao da u tekst obavezno stavi Breginu fotografiju uz opasku: “Brega lijep, ja pametan.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...