“Mitovi i legende na rimskom staklu”; Predavanje u sklopu Antičkih dana

U sklopu manifestacije Antički dani u utorak, 30. svibnja 2017. s početkom u 14:00 sati u prostoru Arheološkog muzeja Zadar održati će se predavanje višeg kustosa Muzeja antičkog stakla dr. sc. Berislava Štefanca Mitovi i legende na rimskom staklu.

Mitovi i legende o božanstvima, polubogovima i herojima odavno su zaokupljali maštu stanovnika drevnih civilizacija. Dio tog svijeta ostao je otisnut na brojnim artefaktima i sačuvan do danas kao svjedočanstvo drugog (ne)racionalnog aspekta ljudske prirode. Neizbrisivi trag u vidu mitoloških prikaza trajno je utkan u staklenu prozračnu materiju, podobnu za vjeran odraz povezanih mitova, priča i vjerovanja. Na području Rimskog Carstva bila je razgranata i bogata proizvodnja stakla raznovrsne namjene, međutim do danas su sačuvani samo rijetki primjerci visoke umjetničke razine. Ono malo kvalitetnih dijela oblikovano puhanjem, lijevanjem i prešanjem povezani su u jednom segmentu, a to je ukras koji nosi obilježje mita i kulta. Naročiti procvat staklarske produkcije u 1. stoljeću bio je plodonosan za razvoj estetske i kreativne komponente u kojem su svoje mjesto pronašli i majstori staklari izradom čaša, pehara, vaza i boca s reljefnim i graviranim ukrasom inspiriranim likovima iz grčke i rimske mitologije.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...