Pobuna zbog tvornice ribe u Stankovcima: “Pogledajte na što ovo sliči, to je prava rijeka opasnih kemikalija!”

Pedesetak prosvjednika, stanovnika sela Putičanje koje spaja Kapelu s ‘Benkovačkom’ cestom, okupilo se u četvrtak na prosvjedu u poslovnoj zoni Stankovci da bi upozorili na opasnost od otpadne vode koja se već godinama iz tvornice ribe Ostrea izlijeva u njihova polja.

Kako naglašavaju, tvornica je svoje ispuste nelegalno spojila na sustav oborinskih voda, a riblje glave i kemikalije počele su plivati putičanjskim poljima. Stanovnicima je dozlogrdilo i u četvrtak ujutro su prvi put organizirali prosvjed pred spornom tvornicom ribe.

Količina otpadnih voda i ozbiljnost situacije ne može se osjetiti ako se ne dođe do same stankovačke poslovne zone. Smrad otpadnih voda koje se slijevaju sa svih strana tvornice Ostrea je nepodnošnjiv, a već su se u poljima formirala prava jezera i potoci prepuni kemikalija Vatroslavu Begiću iz Putičanja kojem je već nanesena šteta, kako je rekao, voda je već došla do njegova polja gdje je sadio žito i zob pa je sve je propalo.

– Pogledajte na što ovo sliči, to je prava rijeka opasnih kemikalija, samo je pitanje vremena kad će doći do samog sela, rekao je dodavši kako oko tvornice nema ništa zeleno jer je sve sprženo.

Istaknuo je i kako je netko razbio rubnjake s ceste kroz poslovnu zonu kako bi voda lakše istjecala u polje.

Poslovna zona Stankovci je u Zadarskoj županiji, a Putičanje na samoj granici sa Šibensko-kninskom pripadaju Općini Pirovac, pa je na prosvjed došao i pirovački općinski načelnik Ivan Gulam. „Otpadna voda još nije došla do našeg teritorija, ali ako se ovako nastavi to je samo pitanje vremena. Podnijeli smo prijavu svim nadležnim inspekcijama i ministarstvima i očekujemo da se taj problem riješi. S Općinom Stankovci nismo o tom problemu pričali jer nas uglavnom ignoriraju. Turisti prema Vodicama i Murteru prolaze uglavnom ovom cestom. Nažalost, ako bude potrebno, morat ćemo blokirati promet jer ovdje je riječ o ekološkoj katastrofi, kako za Stankovce, tako i za našu općinu”, kazao je Ivan Gulam.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...