Gotovini je farma tuna koja zapošljava 60 ljudi prošle godine donijela 5,2 milijuna kuna čiste zarade

Poslovnu 2016. Ante Gotovina pamtit će po dobrom. Biznis s tunama donio mu je 5,2 milijuna kuna čiste zarade, što je za 15,2 posto više nego godinu prije. Porasli su mu i prihodi s 20,3 milijuna kuna na 25 milijuna kuna.

Gotovinina tvrtka Pelagos net farma, osnovana 2013., najmlađa je domaća kompanija za uzgoj tuna. U posao je ušao s partnerom Milanom Mandićem,koji ima veliko iskustvo u tom biznisu. Mandić je suvlasnik Jadran tune iz Biograda, jednog od najvećih domaćih uzgajivača.

Trenutno se Gotovinina tunogojilišta nalaze na tri lokacije. U šibenskom akvatoriju ima koncesije kod otočića Balabre u blizini Murtera i pored otoka Sita. Prošle godine dobio je i polje za uzgoj tuna kod otoka Lavdare Vele u zadarskom arhipelagu. Svu ribu izvozi u Japan.

Prema podacima Fine, Gotovina je lani zaposlio 20-ak novih radnika i njihov se broj popeo na približno 60. Prosječna plaća im je oko 5300 kuna.

Tvrtka mu je visokozadužena. Kratkoročne i dugoročne obaveze od ukupno 65,5 milijuna kuna višestruko nadmašuju temeljni kapital firme od 7,7 milijuna kuna. To se može objasniti pojačanim investiranjem jer se radi o mladoj kompaniji, piše Tportal.hr.

Krajem 2015. Pelagos net farma je u zadarskoj luci Gaženica opremila suvremeno skladište hladnjačom za promet i smrzavanje male plave ribe. Investicija je bila vrijedna oko 18 milijuna kuna bez PDV-a.

Sve do prošle godine Gotovina je bio suvlasnik tvrtke Adriatik gradnja s kumom Željkom Dilberom. Prema podacima iz Sudskog registra, obojica su izišla iz te firme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...