Jerolim Sikirić s unucima je pomogao u spašavanju dječaka u Bibinjama: “Došli smo u zadnji tren, bio je bez svijesti”

Bio je sav plav, modrih usnica, mislio sam da je gotov. Svi smo bili u panici i sve se odigravalo jako brzo, rekli su nam Jerolim Sikirić (68) te njegovi unuci Zvonimir (19) i Laura (14).

Oni su dotrčali spašavati osmogodišnjeg bratića koji se umalo utopio na plaži Frnaža u Bibinjama kraj Zadra u utorak oko 17 sati. Klinci su se kupali na plaži unutar zaštitnog konopa s bovama koji označava kraj sigurne plaže za kupače. Dječak se na nevjerojatan način zapleo o “muring”, odnosno konop koji bovu drži usidrenu za dno. Čak se pojavila informacija da se zapleo o mrežu, no to su nam jučer očevici opovrgli, piše 24.hr.

– Roneći je zamahnuo nogom koja mu se zapetljala za konop kojim je bova usidrena za dno. Čvrsto ga je ‘držalo’ pa nije mogao isplivati. Druga djeca su odmah, nasreću, počela vikati i zapomagati. Bili su svega 20-ak metara od obale pa smo stigli brzo reagirati. Dječakov otac bio je tu na plaži i odmah je skočio u more , kao i neki drugi ljudi, ali dijete nisu mogli iščupati iz konopa. Požurio sam i donio nož iz restorana. Prerezali smo konop i maloga oslobodili – govori nam Jerolim. Objašnjava kako je dječak bez zraka bio oko minute jer mu je glava bila desetak centimetara pod morem.

– Došli smo u zadnji tren. Nekako smo ga iznijeli na suho i polegli na prostirku na bok. Bacio je pjenu na usta, a otac i jedna žena koja je pomagala masirali su ga i i reanimirali uz telefonske upute djelatnika Hitne pomoći. Izbacio je oko dvije litre mora iz sebe. Disao je cijelo vrijeme, ali je bio bez svijesti – rekao nam je barba Jere.

Iz bolnice nisu htjeli odavati podatke o zdravstvenom stanu ozlijeđenog mališana, no Jerolim objašnjava kako su iz zadarske Opće bolnice oko 18 sati izvijestili policiju da su teško ozlijeđeno dijete zadržali na liječenju. Dodaje kako je maleni bolje.

– Pri svijesti je, a jutros je i progovorio – kaže barba Jere te dodaje da je Hitna došla u rekordnom roku.

Kako je u utorak poslijepodne odsječen konop sa sidrišta zaštitnih plutača, njih je jugo odnijelo u dubinu pa plaža više nije obrubljena lopticama od kraja do kraja uvale, nego je povezana s obalom samo na jednom kraju. To je jedini podsjetnik na dramu od prethodnog dana koja, nasreću, nije završila tragedijom, ali je prestrašila kupače, a posebno dječakovu obitelj.

Ronio je i zamahnuo nogom

Dječak se zapetljao u konop koji bovu drži usidrenu za dno. Nije mogao isplivati pa se nagutao mora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...