Prosječna neto plaća u Hrvatskoj 5.914 kuna

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.914 kuna, što je na mjesečnoj razini nominalno manje za 1,8 posto, a na godišnjoj porast za gotovo pet posto, pokazuju prvi podaci koji je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS), piše N1.

Prosječna je mjesečna neto plaća za travanj u odnosu na ožujak, naime, bila niža za 108 kuna ili nominalno za 1,8 posto.

U odnosu na travanj 2016. godine, pak, prosječna je neto plaća za četvrti mjesec ove godine bila nominalno viša za 4,98 posto ili za 281 kunu.

Po prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za travanj ove godine iznosila je 7.945 kuna. Na mjesečnoj razini to je nominalni pad za 2,02 posto ili za 164 kune, dok je na godišnjoj razini prosječna bruto plaća bila veća za 257 kuna ili nominalno za 3,3 posto.

Podaci statistike pokazuju da je i za četvrti mjesec ove godine zadržan nešto veći rast prosječne neto plaće u odnosu na bruto plaću, a što je posljedica prije svega zakonskih promjena u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...