pet dronova prilagođenih njihovim potrebama

Spremni za sezonu; HGSS dobio najmoderniju tehnologiju za spašavanje života

Arhiva/ZARAPIX

Iako HGSS ima posla tijekom cijele godine s više od 1000 akcija spašavanja tijekom godine čak polovica spasilačkih akcija događa se u tri ljetna mjeseca.
Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) spremna je za još jednu ljetnu sezonu i dolazak velikog broja turista u Hrvatsku. Na veći broj intervencija koji se očekuje u ljetnim mjesecima HGSS odgovara modernizacijom opreme i nabavkom pet novih bespilotnih letjelica prilagođenih upravo potrebama njihovih spasilačkih timova. Nabavku novih bespilotnih letjelica omogućio je Allianz, od danas novi partner HGSS-a, piše Poslovni.hr.

Svoju dosadašnju flotu od pet dronova koji su postali neizostavni dio potraga za stradalima HGSS će ojačati s još pet novih, najmodernijih bespilotnih letjelica dobro opremljenih kamerama za još lakše i preciznije pretraživanje teško dostupnih terena. Modernizacija i upotpunjenje opreme uvelike će im olakšati rad te omogućiti da modernu tehnologiju koriste na teritoriju čitave Hrvatske, 24 sata dnevno, što dosad nije bilo moguće. Nove letjelice olakšat će rad spasitelja, povećati brzinu potraga te pridonijeti većoj sigurnosti i HGSS-ovaca i stradalih. Na taj način HGSS dodatno unapređuje svoj rad u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Iako HGSS ima posla tijekom cijele godine s više od 1000 akcija spašavanja tijekom godine čak polovica spasilačkih akcija događa se u tri ljetna mjeseca. U deset godina broj intervencija je narastao pet puta, a godišnje se povećava za 20 posto, radi čega HGSS procjenjuje da će se u sljedećih deset godina količina njihovog angažmana utrostručiti. Za takav trend povećanja zaslužan je prvenstveno sve veći broj turista, osobito onih koji uživaju u avanturističkim aktivnostima u prirodi, zbog čega se HGSS posebno priprema za svaku ljetnu sezonu. HGSS-u, koji se financira iz državnoga i proračuna lokalnih samouprava, ovakva podrška itekako mnogo znači.

„Zbog značajnog rasta našeg angažmana financijska sredstva koja dobivamo iz državnog i proračuna lokalnih samouprava nisu dostatna da pokriju sve naše potrebe, posebice kada je riječ o nabavkama nove opreme i modernih tehnologija. Zato nam je partnerstvo poput ovog koje uspostavljamo s Allianzom dobrodošlo i vrlo vrijedno. Za novu smo se sezonu sada dodatno opremili dronovima koji za 15 minuta mogu pretražiti područje od oko 30 hektara. To nekoliko desetaka naših ljudi inače radi satima. Dron teren može detaljnije pretražiti, osobito ako je nepregledan, dok helikopter koji leti brzinom od oko 60 km/h ne ostavlja mnogo vremena spasiteljima da brzo uoče objekt i reagiraju. Kamere koje nosi dron snimaju sve što „vide“ te nam šalju snimku koju iznova možemo pregledavati nekoliko puta i tako uočiti ako nam je nešto promaknulo. Iz svega ovoga jasno je koliko nam znače ovi dronovi za potrebe još više i brže spašenih života“, izjavio je Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja koji u akcijama spašavanja sudjeluje već više od 40 godina.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar