Turistička zajednica za Zadar bez duše; U palači Cedulin zamislili otvaranje banke

Nakon godina uloženog rada, truda i naravno, novca, dovršena je rekonstrukcija palače Cedulin.

Obnovljeni prostor bivše Vojne bolnice, koja se zbog kulturno-povijesne vrijednosti u Ministarstvu kulture vodi kao zaštićeno nepokretno dobro, trebao je postati “Vrata u kulturu grada Zadra”, no ako je suditi po raspisanom javnom natječaju Turističke zajednice Zadar, postat će sve samo ne to.

Na spomen kulture grada Zadra, svakom normalnom prvi na pamet padnu lokalni proizvođači te udruge i obrti kojima je misija očuvanje lokalne baštine, no čini se da to nije slučaj s Turističkom zajednicom.

U natječaju koji su raspisali, a koji je dostupan na njihovim stranicama, stoji da pravo na sudjelovanje u natječaju imaju pravne i fizičke osobe koje se bave sljedećim djelatnostima:

  • trgovinska: ekskluzivan butik odjeće i obuće (osim sportske opreme) poznatih robnih marki,
  • trgovina proizvodima dekorativne i preparativne kozmetike poznatih robnih marki – parfumerija,
  • bankarska (financijske djelatnosti),
  • trgovina hrvatskih autohtonih proizvoda.

Moramo im priznati, potrudili su se makar uvrstiti hrvatske autohtone proizvode, da se ne bi slučajno ispostavilo kako lokalnoj kulturi nisu pružili ama baš nikakvu šansu. No svima nam je dobro poznato kako javni natječaji funkcioniraju; tko najviše ponudi – njegovo!

O problematičnom natječaju pokušali smo razgovarati s direktorom Turističke zajednice Zadar, Antom Radosom, no rekao nam je da je nedostupan do kraja našeg radnog vremena.

Nazvali smo i bivšeg direktora, još uvijek aktivnog u TZ, Antu Galića.

Ja vam o tome nemam pojma. Nisam bio na sjednici kad se odlučivalo. Načuo sam nešto, ali stvarno ništa ne znam, rekao je Galić.

Po svemu sudeći, stara gradska jezgra postat će bogatija za još jednu velebnu banku, jer očito kompletno uništenje Kalelarge nije bilo dovoljno. Ipak, ne možemo s potpunim pouzdanjem reći ni da banka koja nam vrlo vjerojatno dolazi ne odražava autohtonu hrvatsku kulturu; glavešine planduju, a građanima kako bude!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...