Zadranin Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik u Sloveniji: “To je i dalje naše more, nemamo puno razloga za gunđanje”

Ivica Maštruko, analitičar i bivši hrvatski veleposlanik u Sloveniji, Italiji, Vatikanu, Rumunjskoj i Grčkoj prokomentirao je presudu Arbitražnog suda. Sukus priče je da Hrvatska i nema previše razloga za žaljenje, pa čak i kad je u pitanju granica na moru, piše Jutarnji list.

– Što se tiče kopnene granice, i jedna i druga strana mogu i ne moraju biti do kraja zadovoljne, čak bi Hrvatska mogla biti zadovoljnija zbog Svete Gere te tri zaseoka na Dragonji: Škudelina, Bužina i Mlini-Škrilja. No, što se tiče granice na moru, iako na prvu možda izgleda da je Slovenija prošla bolje, ona nije dobila sve što je htjela. Slovenija može biti zadovoljna, ali Hrvatska nema puno razloga za gunđanje. Hrvatska nije izgubila dio svoga teritorijalnog mora, onaj famozni ‘junction’ znači da Slovenija ima prolaz preko našega teritorijalnog mora, odnosno da pojasnimo: to je i dalje naše more, a podmorje odnosno dno i dalje je hrvatsko – rekao je Maštruko i objašnjava što to zapravo znači:

– Slovenija nema pravo vršiti nikakva iskapanja ili, recimo, vađenje nafte ili plina, ali može polagati kabele. Treba reći da je ovo rješenje, o tri četvrtine Pirana Slovencima, vrlo slično onome na koje je 90-ih bio spreman i predsjednik Franjo Tuđman.

Nakon ovog rješenja pitanje je što dalje.

– Prvo, zbog našeg izlaska iz arbitraže sužen nam je manevarski prostor i oko spora sa Slovenijom, ali ova će odluka, bez obzira na to priznavali je mi ili ne, biti osnova za bilateralne razgovore ili bilo kakve međunarodne tužbe između Hrvatske i Slovenije. Naime, da nismo izašli iz Sporazuma, Vlada bi mogla slegnuti ramenima i reći da je odluka obvezujuća, a sada je u dodatnom škripcu jer dolazi u situaciju da je svatko može optužiti za izdaju. S druge strane, pokazali smo se i pred Bruxellesom, premda on nema veze s tim, kao ‘troublemakeri’, što nam mogu uzeti za zlo u nekoj drugoj situaciji kad nam bude trebalo. No, moramo znati da će ova odluka i naše ponašanje također utjecati i na buduće granične arbitraže s Crnom Gorom, BiH i Srbijom, koja nas tek očekuju, rekao je Maštruko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...