35 branitelja dalo je život; 25. obljetnica osnivanja 7. domobranske pukovnije Zadar

27. srpnja organizira se obilježavanje 25. obljetnice osnivanja 7. domobranske pukovnije Zadar, te dodjela odličja Nikole Šubića Zrinskom kojim je ovupostrojbu odlikovala Predsjednica Republike Hrvatske i Vrhovna zapovjednica oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Položit će se vijenci na Središnji križ na Gradskom groblju Zadar.

Sveta misa služit će se u crkvi sv. Šime.

U 12 sati u Kazalištu lutaka uslijedit će svečana akademija.

Sedma domobranska pukovnija Zadar je osnovana 27. srpnja 1992. Prva je to domobranska postrojba koja je sudjelovala u borbenoj akciji u Domovinskom ratu. Vojni stručnjaci kažu da je bila jedna od najbolje organiziranih i ustrojenih pukovnija u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

U samoj akciji “Maslenica” 7. DP bila je raspoređena duž cijele bojišnice i sudjelovala u akciji s ostalim postrojbama Hrvatske vojske. Pripadnici pukovnije posebno su se istaknuli na glavnom smjeru napada, uz 4. GBR, pri oslobađanju Podgradine, Paljuva, Novigrada, zatim u oslobađanju Zračne luke Zemunik, Crno, Murvica, Smoković, Škabrnja. U samoj akciji poginulo je pet pripadnika ove pukovnije, a više desetaka ih je ranjeno.

Kroz sastav pukovnije prošlo je više od 5.000 branitelja zadarskog kraja. Poginulo je 35 hrvatskih branitelja, a više od stotinu ih je ranjeno. Novim ustrojem OS RH, poput ostalih ratnih postrojbi, 1998. i 7.domobranska pukovnija je ukinuta. Ukinuto je i domobranstvo kao dio Oružanih snaga. Pripadnici 7. domobranske pukovnije kažu da danas nema tko čuvati tradiciju domobranstva i njihove ratne pukovnije, osim njih samih koji se 27. srpnja, svake godine sjećaju svojih poginulih suboraca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...