držite ih se

7 sjajnih savjeta kako prirodno i sigurno dobiti brončani ten

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Najljepši ten se dobiva prirodnim putem – na suncu. Ali izlaganje suncu se zbog mnogobrojnih loših posljedica na zdravlje, treba ograničiti i pametno iskoristiti.

Bez obzira na jačinu sunca, pametno je držati se ovih 7 savjeta kako bi ostali zdravi, zadržali lijepu kožu i dobili brončani ten dostojan kraljice plaže, piše Cosmopolitan, prenosi 24sata.

1. Uvijek, ali uvijek, izbjegavajte solarij

Ne padajte na priče raznih solarija kako vam oni mogu pružiti sigurno tamnjenje zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, kremicama ili sličnom.

To je krivi UV indeks, solariji proizvode ogromne količine UVA zračenje i skoro pa ništa UVB (koje stimulira proizvodnju D vitamina), i može povećati rizik od dobivanja raka kože za 75%, a vaš ten će izgledati umjetno – objašnjava dr. Nick Lowe.

2. Koristite pravu zaštitnu kremu

Nemojte se oslanjati samo na SPF (sun protection factor). Na zaštitnoj kremi se treba provjeriti štiti li od širokog spektra UVA zraka i je li u pitanju visoki zaštitni faktor.

3. Nemojte se previše sunčati

Koža se brani od UVA zraka pojačavajući proizvodnju melanina, prirodne zaštite od sunčeve radijacije. Ali, svako tijelo ima granicu u proizvodnji kad više ne može braniti kožu.

Većina ljudi već zna koliko im treba na suncu da dobiju boju, ali dobro je da svi znaju tu granicu jer veliko izlaganje suncu, bez obzira na zaštitne kreme, šešire i hlad može nepovratno oštetiti kožu i drastično povećati šanse za dobivanje raka kože. Najčešće tijelo prestaje pojačano proizvoditi melanin nakon dva do tri sata na suncu.

4. Pauzirajte u hladu

-Uzimanje pauze od sunčanja će znatno smanjiti intenzitet UV zraka i rizik od opeklina, a tamnjenje će se postići na zdraviji način – tijekom određenog vremenskog razdoblja i duže će trajati – objašnjava dr. Frank Schwanke, voditelj proizvoda za sunčanje u poduzeću Beierdorfu, vlasniku Nivee.

5. Zamijenite kreme za samotamnjenje dodacima u prehrani

– Ništa što stavljate na kožu ne može ubrzati proizvodnju melanina, kožinog tamnog zaštitnog pigmenta. Ali dnevno uzimanje Beta karotena od 25g može.

Nemojte misliti da se sad ne trebate mazati s kremom sa zaštitnim faktorom, ovako ste samo povećali prirodnu zaštitu organizma – kaže dr. Marko Lens.

6. Jedite hranu koja povećava likopen

Hrana kao što su rajčica, crvena paprika, naranče, šipak ili lubenica su puni likopena – SPF kože. ovaj antioksidans može pojačati prirodnu obranu kože ud zračenja za čak 33 posto.

7. Nosite sunčane naočale i šešir

Da biste postigli ravnomjeran ten, nemojte zaboraviti na sunčane naočale i šešir. Koža oko očiju, uključujući i oči, osjetljiva je na UV zrake. Ignoriranje odgovarajuće njege može rezultirati razvojem bolesti oka poput katarakte, makularne degeneracije povezane sa starošću i karcinoma očiju.

Ostavi komentar koristeći Facebook