Die Welt se pita: “Zašto EU želi stvoriti novu Jugoslaviju?”

Nakon što su se lideri Zapadnog Balkana okupili na summitu u Trstu, njemački je konzervativni dnevnik Die Welt u jednom tekstu analizirao summit upitavši se  “zašto EU na Balkanu stvara novu mini Jugoslaviju”.

U članku ističu da Europska unija trenutno ne može primiti nove članice, no isto tako da države regije planiraju činiti balkansku carinsku regiju, u kojoj bi se trebale naći Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija, te vjerojatno Albanija, čime bi, stvaranjem zajedničkog gospodarskog prostora, ove zemlje postale spremnije za pristupanje Europskoj uniji.

Cilj takve carinske unije bilo bi da se spriječe mogući sukobi u regiji, ali bez toga da se zemlje prime u EU. Die Welt upozorava i da je Jugoslavija država koja je držala stabilnom tu “eksplozivnu mješavinu naroda”, a da je sada to zadatak Europske unije, budući da “napetosti u regiji rastu”.

Zaključuju i da je to razlog zbog kojega EU želi oživjeti bivšu Jugoslaviju, kao carinsku i prometnu uniju, a u takvoj bi novoj konstelaciji država centralno mjesto zauzela Srbija, dok bi ostale zemlje gravitirale k njoj, zbog čega je podržava i službeni Beograd. Dakako, ovakva unija ne bi uključivala Hrvatsku i Sloveniju, koje su već članice EU, prenose Vijesti.hr

Ipak, smatraju i da bi ova unija bila veoma polarizirana – s jedne strane bi bilo osam milijuna Srba u Srbiji i BiH, a s druge pet milijuna Albanaca u Albaniji, na Kosovu i u Makedoniji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...