I opet je Zadar “najcool” destinacija po mišljenju neke novinarke; Do kada ćemo se izvlačiti suncem, morem, starom jezgrom i ponudom okolnih mjesta?

Ovih je dana ugledni magazin Telegraph objavio kako je Zadar – najcool grad u Hrvatskoj. Osim što smo prema broju lajkova proglašeni prošlogodišnjom najdestinacijom Europe, zanemarivši što mnogi taj izbor uopće ne smatraju relevantnim, Telegraph se “ozbiljno” primio ponude i atrakcija našeg grada, pa su prema pisanju autora, pozdrav suncu, morske orgulje, blizina nekoliko nacionalnih parkova, plaže Saharun, ponuda vina i hrane, te zalazak sunca, najjači aduti za proglašenje Zadra “najcool” destinacije.

Dakako, navode se tu i nekakvi festivali, od kojih, po našim saznanjima, nijedan nije u Zadru jer su se gradski oci potrudili da sve ono što valja protjeraju iz Grada, a u tome su, dakako, imali svesrdnu pomoć nadležne turističke zajednice.

Dakako, baš kao i Dubrovnik koji već desetljećima slovi za vrhunsku turističku destinaciju, i Zadar ima svoju staru jezgru, pa je i ona na popisu razloga za dodjelu ove titule.

Titula ili naziv “najcool” mjesta u Hrvatskoj samo je subjektivni dojam autora članka u Telegraphu, a na vama je da se s njim složite ili ne. Nama je to, ipak, malo teže palo. Možda zato što živimo u ovom gradu pa znamo kako stvari stoje i funkcioniraju, a svima je poznato koliko truda u sve to ulažu oni koji bi trebali, od gradskih oca do turističkih direktora i njihovih poltrončića.

Evo zašto je po pisanju Natali Paris, Zadar “najcool” grad u Hrvatskoj;

1. Nema gužve
Kako piše Telegraph, za razliku od južne Dalmacije i Dubrovnika koji je pod navalom turista, u Zadru se može lutati tihim, mramornim ulicama i uživati u nižim cijenama. Navode i da turisti mogu ploviti do plaža na izoliranim otocima i tamo uživati u blizini raznih konoba.

2. Zalazak sunca koji je očarao Hitchcocka
Legenda kaže kako je Alferd Hitchcock zalazak sunca u Zadru opisao najljepšim na svijetu, piše Telegraph.

3. Pozdrav Suncu
Britanski medij spomenuo je i solarnu instalaciju Nikole Bašića i opisao je kao ‘ogroman javni plesni podij’ na obali.

‘On cijelog dana upija sunčeve zrake kako bi noću zadivio ljude svjetlosnim efektima’.

4. Morske orgulje
‘Umjetnička instalacija koja stvara zvučne efekte koji zvuče kao da more pjeva’, piše Telegraph te dodaje kako zvuči doista sjajno.

5. Zadar je put prema najboljoj hrvatskoj plaži
Na kraćoj udaljenost koju se može prijeći trajektom nalazi se jedna od najboljih hrvatskih plaža – Saharun. Britanci je uspoređuju s Karibima.

6. Ima se što vidjeti i na kontinentu
U relativnoj blizini su tri nacionalna parka – Paklenica, Plitvice i Krka, smještena između kristalno čistog Jadrana i Velebita, piše Telegraph te navodi kako turisti imaju priliku pješačiti, penjati se po stijenama i plivati među vodopadima.

7. Plivanje u podnožju sedam slapova
Kupanje u nacionalnom parku Krka Telegraph navodi kao jedno od najboljih iskustava.

8. Izvrsna morska hrana u Zadru
U gradu se nalazi pristojan broj sjajnih restorana koji spravljaju morsku hranu, s cijenama nižim nego što su južnije.

9. Mnoštvo festivala
Iz Zadra se može otići na Zrče na Pagu gdje se održava Hideout Festival i Fresh Island Festival. U Tisnom, na sat vremena od Zadra, su Love International, Beats, Beer and boogaloo, Soundwave, Defected, a ima ih još – za svačiji ukus.

10. Piće na idealnoj lokaciji
Uz inovativne beach barove koje Zadar nudi turisti mogu uživati u piću i hranu uz savršen pogled i miris mora.

11. Stara jezgra – miks povijesnih utjecaja
U Zadru se može proučiti razna povijesna arhitektura – od rimske, preko bizantske i venecijanske.

12. Prekrasne crkve i katedrala
Jedna od najprepoznatljivijih, ona Sv. Donata, datira u 9. stoljeće. Vrijedi spomenuti i zadarsku katedralu iz 12. stoljeća, piše Telegraph.

13. Najbolja hrvatska vina na jednom mjestu
U konobama i vinotekama zadarski gosti mogu uživati u vrhunskim vinima, piše Telegraph.

14. Zadarska tradicija
Zadar nudi vožnju brodicom preko glavne luke do starog grada s domaćim ribarima. Turisti uživaju i u šetnji tržnicom, na kojoj se može naći svega – od domaće hrane do ručno pletenih stolnjaka i paškog sira.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...