Izvedbom Bojane Gregorić Vejzović i Danijela Detonija večeras počinje Pag Art Festival!

Otok Pag i ovog ljeta imat će svoj PagArtFestival koji se kvalitetom programa i tradicijom od 18 godina izdvaja među ljetnim festivalima klasične glazbe, ne samo u mjesnim, otočnim i obalnim okvirima nego i daleko šire. Novost ovogodišnjeg izdanja je proširenje do Luna, najsjevernije točke otoka Paga, s prelijepim Vrtovima lunjskih maslina.

O programu bi se ukratko moglo reći – Velika djela. Započet će melodramom Richarda Straussa na tekst poeme Enoch Arden Lorda Alfreda Tennysona, u hrvatskom prijevodu Mate Marasa. Recitirat će naša proslavljena glumica Bojana Gregorić Vejzović, uz klavirsku pratnju Danijela Detonija. Ovo vrlo zahtjevno djelo u Hrvatskoj je izvođeno samo jednom, devedesetih.

Pijanist Lovro Pogorelić, porijekom Pažanin, osnivač i umjetnički direktor PagArtFestivala, izvest će Slike s izložbe Musorgskog i 8. Sonatu Prokofjeva, nakon čega stiže sjajni gitarist Petrit Çeku koji će, među ostalim, izvesti 4. Suitu za violončelo J. S. Bacha u obradi V. Dešpalja, i Sonatu Omaggio a Boccherini M. Castelnuova-Tedesca. Violončelist Andreas Lend i pijanistica Irina Zahharenkova iz Estonije svirat će Bachovu Partitu u e-molu i Sonatu za violončelo i klavir S. Rahmanjinova, a mladi pijanist Vedran Janjanin Waldstein sonatu L. Van Beethovena i Mefisto valcer F. Liszta.

Festival se ističe i vizualima crno-bijele jednostavnosti koje posljednjih godina zahvaljuje fotografskoj vještini Josipa Portade iz Paga.

Maestro Pogorelić umjesto vlastite uvodne riječi citira zagonetne Tennysonove stihove iz Kraljevih idila:

 

„Grad je izgrađen

Za glazbu pa nikada nije ni izgrađen,

stoga je izgrađen zauvijek”.

 

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...