Jedan kruzer zagađuje zrak kao milijun automobila? Zadar bilježi 51 dolazak od početka godine

Dosadašnja istraživanja govorila su da jedan kruzer s tri tisuće putnika u prosjeku zagađuje zrak kao 12 tisuća automobila.

No, najnovije analize istraživačkog tima Dispatchesa sa Channel 4 pokazuje višestruko alarmantnije rezultate.

Naime, njihova je ekipa potajice postavila uređaje za mjerenje zagađenja na jedan kruzer te su došli do rezultata da samo jedan takav putnički brod zagađuje zrak kao milijun automobila.

Kako Zadar, promatrajući kartu hrvatskih luka za kružna putovanja, bilježi dinamičan rast ovog vida turizma zatražili smo komentar od Đonija Štambuka, pomoćnika ravnatelja Lučke uprave Zadar.

Od svog osnutka Lučka uprava Zadar sve svoje aktivnosti usmjerava prema održivom razvoju prometa – gradnja nove putničke luke u Gaženici i relokacija cjelokupnog trajektnog kao i prometa megacruisera upravo je išla u smjeru smanjenja ispušina od trajekata, cruisera i vozila u gradskoj jezgri. Potencijalno dobra vijest je i da se u sljedećih 5 godina većina svjetske cruising flote planira prebaciti na druga, alternativna goriva, u prvom redu LNG što bi trebalo prepoloviti današnju emisiju štetnih plinova. Podatke od Dispachesa ipak treba uzeti sa velikom rezervom obzirom da nam nije poznat način i metodologija izračuna.

A koliko je kruzera prošlo našim morem ove godine?

Od početka 2017. do zaključno sa 6. srpnjem u Zadar je pristiglo 54.806 putnika i 21.749 članova posade sa cruisera uz 51 ticanje.

Do kraja godine očekujemo sveukupno 110 ticanja i 130 tisuća putnika.

Trenutno u najavi za 2018. godinu imamo oko 145 ticanja brodova na kružnim putovanjima koja bi trebala dovesti oko 165-170 000 putnika, kaže nam Štambuk.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...