Lubenicu stavljate u hladnjak? Nemojte nikad više
Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranjivih tvari. Još jedna stvar koju su znanstvenici otkrili je ta da lubenica nastavlja proizvoditi vitamine i hranjive tvari i nakon što je ubrana, ali ponovno – samo ako je na sobnoj temperaturi.
Nedavno istraživanje koje je provelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da svi oni koji lubenicu prije konzumiranja stavljaju u hladnjak, griješe!
Naime, kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranjive sastojke kojima obiluje, piše Agrobiz.
Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranjivih tvari. Još jedna stvar koju su znanstvenici otkrili je ta da lubenica nastavlja proizvoditi vitamine i hranjive tvari i nakon što je ubrana, ali ponovno – samo ako je na sobnoj temperaturi.
Kada je stavimo u hladnjak, taj proces se značajno usporava.
U sklopu istraživanja znanstvenici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stupnjeva i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stupnjeva imaju 40 posto više likopena i od 50 do 139 posto više beta karotena.
Činjenica da namirnice gube hranjiva svojstva kada se drže u hladnjaku nije nepoznata.
– Svaka namirnica u hladnjaku gubi zdrave tvari. Zato lubenice treba kupiti onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati.
Ako vam ipak ostane, bolje je da joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznuti, pa ostavite za jesen ili zimu.
Uvijek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili zamrznute, a najviše hranjivih tvari gubi se kada je načetu stavimo u hladnjak – kaže nutricionista Milka Raičević.
A lubenica je jedna od najboljih stvari kojima možete se počastite ljeti jer se sastoji od 90 posto vode, pa ćete vas hidratizirati i osvježavati.