Po prvi put u povijesti hrvatske demokracije kompletna oporba se isključila sa sjednice

Kluba vijećnika SDP-HNS i Kluba vijećnika AM-MOST povodom jučerašnje sjednice Gradskog vijeća poslali su zajedničko priopćenje koje donosimo u cijelosti.

Suprotno dosadašnjoj, a i uobičajenoj demokratskoj praksi, izmjene i dopune Poslovnika donesene su jednostrano od strane HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera po principu: uzmi ili ostavi jer mi imamo 18 ruku i ne zanima nas što vi mislite o tome.

Dosad je uobičajena praksa bila da su se nakon izrade nacrta izmjena i dopuna konzultirali Klubovi koji su onda imali mogućnost očitovat se o njemu i ponuditi svoje prijedloge. A sada? Svjedočimo bahatom nasilju većine nad manjinom. Svjedočimo da se, po prvi puta u povijesti hrvatske demokracije, kompletna oporba isključuje sa sjednice. Svjedočimo nasilju onih koji su verbalno uvijek najglasniji „protivnici“ jednopartijskih nedemokratskih režima, a svojim ponašanjem i djelima svjedoče da mentalno pripadaju upravo njima.

Poslovnik nije običan akt, on je temeljni akt predstavničkog tijela kojim je reguliran način rada i razina vijećnička prava svih izabranih vijećnika. A upravo ta razina vijećničkih prava je drastično smanjena „demokracijom“ na HDZ, HSP A.S., HRAST način. Međutim, želimo jasno i glasno još jedanput ponoviti da nam nitko neće i ne može uskratiti osnovno vijećničko pravo i dužnost, a to je pravo na govor. Statut Grada Zadra u članku 31. kaže da „Članovi Gradskog vijeća, imaju prava i dužnosti: postavljati pitanja iz djelokruga rada Gradskog vijeća i postavljati pitanja Gradonačelniku i zamjeniku Gradonačelnika“. Stoga, nijedna nasilna restrikcija, nijedno mentalno jednoumlje, neće nas spriječiti da koristimo svoja prava i dužnosti. Unaprijed kažemo da nećemo poštovati zabranu kojom bi pojedini vijećnici bili zakinuti za mogućnost postavljanja pitanja gradonačelniku na Aktualnom satu bez obzira na uvedene vremenske restrikcije istog.

Apsurdno je da su upravo najneaktivniji vijećnici, tzv. profesionalni dizači ruku, bili najveći zagovaratelji kresanja prava vijećnika jer njih ne zanima rasprava, ne zanima ih sadržaj, njima je važno da to što prije završi i da oni, nakon što nekoliko desetaka puta dignu ruku, mogu što prije izjuriti iz vjećnice kao da ih netko tjera da vrše tu časnu dužnost člana zadarskog parlamenta. Parlamenta kojem nažalost sve više blijedi prvih pet slova te riječi.

Na kraju, ne možemo se ne osvrnuti na priopćenje poslano nakon sjednice Gradskog vijeća potpisanog od strane gradonačelnika Dukića i predsjednika vijeća Vrančića. Rečenice poput:  „Izmjenama Poslovnika ne oduzima se nijedno demokratsko pravo gradskih vijećnika, nego se, štoviše, omogućava, posebice tijekom Aktualnog sata, da u sat vremena, mnogo više njih dobije jednako vrijeme za postavljanje pitanja.“ Ili „Ovim izmjenama Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Zadra otvara se demokratski prostor za sve vijećnice i vijećnike.“ „Argumentiranu raspravu koju mi potičemo, oporba nije prihvatila.“

Ovako nešto javno napisati nakon skresanih minutaža za izlaganja, za replike, za povredu poslovnika, za prijavu za raspravu, kad su ukinute replike predlagatelju, mogućnost traženja pisanog odgovora, kad predsjednik Vijeća arbitrira hoće li Klubu vijećnika dati stanku ili neće i kad je aktualni sat vremenski ograničen u formu – tko stigne postavit pitanje, dobro stigne, napisati ovako nešto ne samo da graniči sa zdravim razumom i logikom nego je u potpunosti u koliziji s njima.

Svim raspoloživim sredstvima ustrajat ćemo u obrani prava na govor, slobodi govora i svih demokratskih prava vijećnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...