Poznata sopranistica Nela Šarić ponovno će zapjevati svojim Zadranima

Ovjenčana brojnim međunarodnim nagradama, sopranistica Nela Šarić ponovno pjeva u Zadru, u ponedjeljak, 31. srpnja na festivalu Zadar classic open air kojemu je vjerna svih pet godina od njegova utemeljenja. Ovoga će puta nastupiti na Trgu sv. Krševana, koncert će početi u 21 sat, a na klaviru će je pratiti Vjekoslav Babić.

Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, uključujući i glazbeno, Nela je stekla u rodnom Zadru, a 2011. je magistrirala solo pjevanje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Cynthije Hansel-Bakić. Operne je uloge dobivala još tijekom studija, a veliko je solističko iskustvo stekla nastupajući uz razne orkestre u nas i u inozemstvu. Dvije je godine učila mlade pjevanju u zadarskoj GŠ Blagoje Bersa, a vokalnu je tehniku stalno usavršavala na seminarima svjetski poznatih umjetnika. Surađivala je s poznatim redateljima i uglednim dirigentom Riccardom Muttijem, sudjelovala u projektima raznih profesionalnih i amaterskih zborova, nastupala s klapama Garofuli i Cesarice, ansamblima Antiphonus i La-Ut, s lutnjistom Edvinom Karamazovim s kojim još uvijek surađuje, pjeva u kvartetu Mystique i Triju Anime.

Prošle je godine odabrana među devet najboljih pjevača na Međunarodnom natjecanju Zinka Milanov, potom je na natjecanju Otto Edelmann u Beču osvojila drugu nagradu žirija te otišla na specijalistički studij pjevanja u Wales gdje je ove godine pobijedila na natjecanju Stuart Burrows International Awards. Ove je godine pobijedila i na natjecanju Riccardo Zandonai u Italiji te, od Tokyo Metropoliten Opera Foundation, kao posebnu nagradu, dobila poziv za gostovanje u Japanu. U toj je, zemlji, i lani pjevala ulogu Musette u operi La Boheme. Uz sve to, nedavno je ušla u finale jednog od najprestižnijih natjecanja u svijetu, International Hans Gabor Belvedere Singing Competition u Moskvi.

Kao i prethodnih godina, na koncertu u Zadru nastupit će uz pijanista Vjekoslava Babića koji je klavir diplomirao u klasi prof. Pavice Gvozdić dok je studij dirigiranja počeo kod prof. Vjekoslava Šuteja a diplomirao u klasi prof. Uroša Lajovica. Nagrade je počeo skupljati još od srednjoškolskih dana, kao solist ili član komornih, puhačkih sastava. Već s devet godina je u Imotskom počeo svirati klarinet u Puhačkom orkestru s kojim je kasnije, kao dirigent, osvajao nagrade. Surađuje s mnogim opernim pjevačima, radi kao korepetitor u HNK Zagreb te u Školi za balet i ritmiku, dirigent je dvaju zborova i Akademskog harmonikaškog orkestra Ivan Goran Kovačić.

Mnoge će Zadrane, nema sumnje, razveseliti najava koncerta Nele Šarić u Zadru na čijoj je sceni, zbog usavršavanja i sudjelovanja na brojnim natjecanjima, nije bilo godinu dana. Na festivalu Zadar classic open air, kojega organiziraju gradska Turistička zajednica i Lions klub Zadar, pjevat će za humanitarni cilj, za pomoć nekim drugim mladim glazbenicima čije vrijeme tek dolazi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...