A.K.A. Crescendo u borbi za Carnegie Hall: “Možda se u rujnu budemo šetali Times Squareom i pjevali na najvećoj koncertnoj pozornici na svijetu!”

Na nedavno održanom Međunarodnom a cappella natjecanju vokal.total u Grazu, najvećem europskom natjecanju tog tipa, A.K.A. Crescendo osvojio je brončanu diplomu u pop kategoriji.

Kada su u lipnju 2013. godine, samo tri mjeseca nakon osnutka, na koncertu u povodu završetka akademske godine na Sveučilištu u Zadru, otpjevali Silenteovu Tercu na tišinu, malo tko je vjerovao da će A.K.A. Crescendo, sveučilišna a cappella grupa, doći do prilike da se predstavi na svjetskoj sceni. Upravo to događa se ovih dana, kada su članovi sastava iza sebe ostavili uspješan nastup na natjecanju vokal.total u Grazu, osvojivši brončanu medalju, te su spremni za dosad najveći izazov – polufinale natjecanja “The Open”, čije se polufinale održava u New Yorku, u prestižnom Carnegie Hallu .

– Ove godine prvi put na međunarodnom natjecanju u a cappella pjevanju “The Open” mogu sudjelovati grupe iz cijelog svijeta, jer je to inače bilo natjecanje samo za Sjevernu Ameriku. Mi smo u polufinalu s još tri zemlje, Velikom Britanijom, Australijom i Gruzijom, te smo nas četvero izabrani između 65 a cappella grupa iz cijelog svijeta. Ako prođemo dalje, idemo u finale s pobjednicima svih šest polufinala koja su se održala u Sjedinjenim Američkim Državama. Svoju prijavu smo popunili početkom ove godine a ona je izgledala tako da smo stručnom žiriju morali poslali tri videa na kojima pjevamo različite pjesme, a nakon toga smo čekali odgovor koji smo dobili u svibnju kada smo saznali da idemo dalje, kaže Matea Biloglav, predsjednica grupe.

Na nedavno održanom Međunarodnom a cappella natjecanju vokal.total u Grazu, najvećem europskom natjecanju tog tipa, A.K.A. Crescendo osvojio je brončanu diplomu u pop kategoriji.

– Od samih početaka grupe pratimo to natjecanje, a ove godine smo odlučili napraviti korak više i prijaviti se u POP kategoriji. Ovo je za nas bilo prvo a cappella natjecanje na kojem smo sudjelovali o i na kojem su se natjecale grupe iz cijelog svijeta, Filipina, Tajvana, Njemačke, Austrije, Nizozemske, Italije… Vokal.total je natjecanje posebnije od drugih jer svaka grupa treba izvesti „mini show“ od pola sata. Osim vokalne izvedbe ocjenjuju se i koreografija, scenski nastup i aranžmani. U tih pola sata smo dali sve od sebe da što bolje publici i žiriju pokažemo raznolikost našeg repertoara koji se sastoji od stranih i domaćih pjesama. Možemo ponosno reći da smo „ostavili srce“ na pozornici i da je brončana diploma za nas ogroman uspjeh, jer je ovo prvi put od postojanja naše grupe da smo odmjerili svoje snage s drugim a cappella grupama i predstavili se a cappella svijetu.

Ipak, za njih se najviše pročulo preko društvenih mreža, a neke obrade na YouTubeu postigle su zavidan uspjeh.

– Ako je suditi po broju internetskih pregleda, naša najuspješnija obrada je Cheap Thrills koju u originalu izvode Sia & Sean Paul. Video smo spontano snimili na zagrebačkom kolodvoru u tri ujutro dok smo čekali autobus za Veneciju, a samo nekoliko dana nakon broj pogleda popeo se na skoro 300.000. U tim trenutcima nismo ni mi mogli vjerovati što se događa. Za ovu jesen pripremamo pravo iznenađenje. Riječ je o obradi koja izlazi izvan naših dosadašnjih okvira, a o čemu je riječ uskoro ćete moći saznati na našoj Facebook stranici.

A.K.A. Crescendo danas broji 11 članova (10 pjevača i 1 beatboxer). Osnovan je u ožujku 2013. godine, a sastav grupe i broj članova se mijenjao kroz godine. Od jedanaest članova, devet je studenata a dvoje ih je nedavno diplomiralo.

– Ovo nikad nismo smatrali obavezom već užitkom i odmorom od svakodnevnih nastavnih aktivnosti. Naravno, ponekad se naši nastupi preklapaju s fakultetskim obvezama pa se ovom prilikom želimo zahvaliti svim profesorima koji su nam oprostili poneki izostanak s predavanja.

Ispitni rokovi su, kaže, prošli dosta dobro.

– Neki od nas su ostavili pokoji ispit za deveti mjesec kako bi se mogli još malo više družiti. Kod nas u grupi je već poznata stvar da najbolji aranžmani nastaju u vrijeme ispitnih rokova kao antistres terapija.

Trenutačno ljetna postava A.K.A. Crescenda finišira pripreme za The Open. Grupe koje se sa Zadranima bore za Carnegie Hall su grupe profesionalaca ili poluprofesionalaca, koje imaju definirane stilove.

– Mi volimo pjevati od svega po malo, jer smatramo da tako najbolje prezentiramo sebe, karakter naše grupe i pokazujemo s čime sve možemo baratati. Sada samo preostaje iščekivanje rezultata. Tko zna, možda se u rujnu budemo šetali Times Squareom i pjevali u najvećoj koncertnoj pozornici na svijetu – Carnegie Hallu. Držite nam fige!

 

A.K.A. Crescendo

Sopran: Nikolina Brala

Mezzosopran: Dora Kanjer & Matea Biloglav

Alt: Lucija Grabovac, Ana-Marija Galiot & Josipa Kolega

Tenor: Šime Mračić & Filip Panza

Bariton: Jakov Šuto

Bas: Marko Petrov

Beatbox: Filip Rušin

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...