CRVENI ALARM ZA CIJELU ZEMLJU! Padaju rekordi, danas vrhunac vala, evo gdje će biti najgore

Dljem Hrvatske jučer su padali temperaturni rekordi. U sklopu nezapamćenog toplinskog vala i pritjecanja izrazito toplog zraka s jugozapada, za očekivati je da se iznimno visoke temperature održe i idućih dana.

Kako su upozorili iz Državnog hidrometereološkog zavoda, vrijeme je pod utjecajem polja povišenog, a od sredine tjedna srednjeg i malo sniženog tlaka zraka, a frontalni poremećaji će nas do daljnjeg zaobilaziti. Sa zadržavanjem tople zračne mase toplina će se prema kraju tjedna akumulirati.

Od jučer je najviša dnevna temperatura zraka u mnogim predjelima Hrvatske iznad 35 °C, a u drugoj polovini tjedna nerijetko će vrijednosti biti između 35 i 40 °C, pri čemu su lokalno moguće i više temperature. Vrlo vrući dani, tople i vrlo tople noći potrajat će cijeli tjedan.

DHMZ: “Danas vrlo vruće”

Osim na vrućinu i sparinu treba upozoriti i na u nekim dijelovima zemlje nastavak sušnog razdoblja, posebice u Dalmaciji. Prema prognozi DHMZ-a za danas, prevladavati će sunčano te vruće i vrlo vruće. Poslijepodne u gorju postoji vrlo mala mogućnost za lokalne nestabilnosti uz poneki pljusak i grmljavinu. Vjetar će biti uglavnom slab, na Jadranu ujutro burin, potom mjestimice do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najniža temperatura zraka kretat će se od 18 do 23, u Lici ponegdje malo niža, a na Jadranu od 23 do 28 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati između 34 i 39 °C, lokalno u unutrašnjosti Dalmacije i malo viša od 40 °C.

Padaju temperaturni rekordi

Prema napisima Crometea, tako je u 15 sati jučer temperatura u Pargu kraj Čabra je iznosila 33.6°C, što je za 0.1°C više od dosadašnjeg temperaturnog rekorda.

U Imotskom je u 14 sati izmjereno 39.8°C, čime je izjednačen rekord iz 2007. godine, a u Pazinu u 15 sati 38.3°C, samo 0.4°C do izjednačavanja apsolutnog temperaturnog rekorda iz 2012. godine

No, vrhunac toplinskog vala tek dolazi. Meteoalarm je tako za sutra proglasio crveno upozorenje za cijelu Hrvatsku.

Najgore će biti na području Knina

U području Dubrovnika predviđaju se temperature između 34 i 37 stupnjeva, dok će u Gospiću biti tek nešto hladnije (32-36).

Izrazito vruće bit će i na području Karlovca (36-39 stupnjeva), a najgore će biti na kninskom području, gdje se predviđaju temperature od 37 do čak 41 stupnja. U Rijeci će maksimalna temperatura iznositi 38 stupnjeva, baš kao i u Splitu i Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...