Dan Općine Vir proslavili brojni visoki uzvanici; Virani u sljedećih pet godina dobivaju kompletirani vodovod, kanalizaciju, uređeni obalni pojas…

Počelo je budnicama Gradske glazbe Zadar u jutarnjim satima, potom misom i procesijom ulicama Vira, a nakon Svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Vir i domjenka za brojne ugledne goste i virske prijatelje – završilo nastupom klape „Rišpet“ te spektakularnim vatrometom u ponoć i koncertom Jelene Rozge koji je potrajao gotovo do jedan iza ponoći. 29. kolovoza sve je bilo u znaku virske lokalne samouprave koja je slavila Dan Općine Vir i blagdan Glavosjek svetog Ivana Krstitelja, kao i svih prijatelja otoka Vira koji su središnji virski trg i virsku rivu na fešti napunili do posljednjeg mjesta.

Prije svega, Dan Općine Vir bio je prilika da predstavnici virske općine ispred predstavnika drugih jedinica lokalne samouprave, uzvanika i gostiju, pokažu što se napravilo na otoku tijekom protekle godine. Sjednicu je otvorio i goste pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović, a onda je nakon gledanja filma o Viru i prezentacije gospodarskih, infrastrukturnih i turističkih činjenica, načelnik Općine Vir Kristijan Kapović uzeo riječ. Što se napravilo? Vir je turistički rekorder, otok je premrežen asfaltiranim ulicama i javnom rasvjetom, plaže su uređene, a vodovodna i kanalizacijska mreža otoka Vira dio su virske svakodnevnice u naseljima Centar, Prezida, Radovanjica, Miljkovica i Luka. Nije bilo lažne skromnosti:

„S obzirom na veličinu, financijsku moć i kadrovsku ekipiranost – usuđujem se reći kako smo to obavili najbolje u Republici Hrvatskoj“, kazao je načelnik Kapović istaknuvši kako Vir ne živi od jučer do sutra, već kroz svoja razvojna razdoblja.

„Zahvaljujući volji birača tu sam već 15 godina, a kako su mi birači nedavno povjerili još četiri godine na čelu Općine Vir, to je prilika za novi razvojni iskorak. Sve što smo dosad napravili samo je temelj za ono što dolazi“, kazao je Kapović.

Tako je bilježnica s upisanim projektima Općine Vir već puna planova, ali dva najznačajnija su na prvim listovima: projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže za cijeli zapadni dio Zadarske županije kojega za jedinice lokalne samouprave u Viru, Ninu, Privlaci i Vrsima vodi virsko komunalno poduzeće „Vodovod Vir“ te kompletno uređenje obalnog pojasa od Prezide do Kozjaka.

Vodovodni i kanalizacijski projekt ukupne vrijednosti veće od 750 milijuna kuna financijski je zaokružen za aglomeraciju Nin-Vrsi-Privlaka s odobrenih 400 milijuna kuna od Europske unije. Ni dosad uložena sredstva nisu beznačajna: gotovo 300 milijuna kuna iz proračuna Općine Vir, Grada Nina, Općine Vrsi i Općine Privlaka, kao i od „Hrvatskih voda“, nadležnih ministarstva mora i infrastrukture te regionalnog razvoja i fondova EU. Ovaj se posao izvodio posljednjih deset godina, pa će u sljedećih pet biti zaokružen i realiziran do kraja. Što se virskog dijela projekta tiče, načelnik Kapović je kazao:

„Na Viru smo dosad uložili oko 150 milijuna kuna u vodovodnu i kanalizacijsku mrežu s oko 600 realiziranih priključaka samo ove godine, ili oko 1.500 ukupno. To je naš razvojni temelj za budućnost Vira“. Drugi projekt ekskluzivno je vezan samo uz otok Vir, a njegovom realizacijom, očekuju u Općini Vir, otok će dobiti najljepšu uređenu obalu u Zadarskoj županiji i jednu od ljepših na Jadranu. Vir će ga realizirati uz pomoć Zadarske županije, a prisustvo župana Zadarske županije Božidara Longina i njegovih zamjenika Šime Mršića i Šime Vickovića svjedoče o ozbiljnosti projekta.

„Naši razvojni kapaciteti mogu biti usmjereni samo na obalu, jer ne raspolažemo državnim ili općinskim zemljištem. Otok Vir je osim prometnica isključivo u vlasništvu Virana, što je dobro za Virane, ali je otežavajuća okolnost u razvojnom smislu. Zato će naša nastojanja u narednom periodu biti da se stvore pretpostavke za uređenje pet kilometara obalnog pojasa na južnom dijelu otoka od Prezide do Kozjaka“, kazao je virski načelnik pojasnivši kako je riječ o realizaciji kapitalnih projekta u moru: rive, lukobrana i marina uz uređenje šetnica, prostora zelenila, prometnica s parkingom i plaža.

„Za pet godina imat ćemo na tom prostoru sigurno najljepši obalni pojas u Zadarskoj županiji. Sve što znamo, možemo i ono što imamo dat ćemo za realizaciju ta dva neophodna razvojna projekta koji će stvoriti pretpostavke za sve druge projekte“, još je dodao Kapović. Time bi Vir zakoračio u budućnost sadržanu u projektu sa Sveučilištem u Zadru, odnosno realizaciju sadržaja dokumenta strategije razvoja Vira do 2030. godine kojega izrađuju odabrani stručnjaci i znanstvenici sa zadarskog sveučilišta. Uz čestitke svim Viranima, još je istaknuto kako posao na realizaciji razvojnih projekata Općine Vir nije samo dobar i koristan za otok Vir, već posredno i za cijelu Zadarsku županiju i Hrvatsku.

 

Više od 70 milijuna kuna ulaganja u protekloj godini

U proteklih godinu dana Općina Vir sa svojim komunalnim sustavom uložila je više od 28 milijuna kuna u izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira uz uređenje 10 kilometara plaža, 16 milijuna kuna u asfaltiranje 105 ulica na 110 tisuća metara kvadratnih, 12 milijuna kuna u izgradnju javne rasvjete s postavljanjem 150 rasvjetnih stupova u naseljima i 100 osammetarskih rasvjetnih tijela uz cestu D-306 te dodatnih 5.6 milijuna kuna u proširenje ceste D-306 od Virskog mosta do Centra. Općina Vir osim u infrastrukturu ulagala je i u obrazovanje, kulturu i sport, pa je za nabavku školske opreme 200 virskih učenika izdvojeno 500 tisuća kuna, za potrebe Osnovne škole „Privlaka“ nešto više od 328 tisuća kuna, za 26 studenata s otoka Vira izdvojeno je 171.2 tisuća kuna u vidu stipendija, a za prijevoz 52 učenika srednjih škola 28.9 tisuća kuna. Cijena izrade prve znanstvene monografije o otoku Viru iznosila je 291.5 tisuća kuna, a realizirana je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru; za kulturu je dodatno izdvojeno gotovo 4.2 milijuna kuna, za sport 1.45 milijuna te za realizaciju socijalnih programa 1.72 milijuna kuna. Sve skupa, ne računajući brojne druge manje aktivnosti, Općina Vir uložila je više od 70 milijuna kuna.

DVORANA VIJEĆNICE PREMALA ZA SVE UZVANIKE, GOSTE I PRIJATELJE VIRA

Visoki gosti iz Hrvatskog sabora, izaslanici Vlade Republike Hrvatske, predstavnici Zadarske županije, potom općina i gradova u Zadarskoj županiji i Hrvatskoj, Mađarskoj i Češkoj, poslovni partneri Općine Vir i komunalnih poduzeća i ustanova, ispunili su vijećnicu do posljednjeg mjesta, a barem dvostruko više ostalo ih je u hodniku i izvan zgrade Općine Vir. Dan Općine Vir i blagdan Glavosjek svetog Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika virske općine, imali su sinoć dostojnu scenografiju u općinskoj vijećnici.

„To nam je sljedeći zadatak – napraviti novu dvoranu. Naravno, ne ove godine jer je riječ o zahtjevnom projektu i jer nas sada čekaju drugi započeti projekti“, kazao je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović ispričavši se prijateljima i gostima Vira koji su Svečanu sjednicu pratili izvan prostora vijećnice.

Evo tko je sve bio: zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marijan Kustić, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, zastupnik u Hrvatskom saboru i načelnik Općine Poličnik Davor Lončar, zastupnica u Hrvatskom saboru Sabina Glasovac, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, bivši ministar obrane Ante Kotromanović, glavni tajnik SDP Hrvatska Zvane Brumnić, nekadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru Boro Grubišić, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Darko Katuša, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, potpredsjednica Županijske skupštine Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac, gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija, gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Obrovca Slobodan Jurjević, tajnik Grada Oslavanyja Miloš Černý, predstavnik hrvatske samouprave u Gradu Dombóváru Gábor VargaStadler, načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik Općine Novigrad Joso Klapan, načelnik Općine Polača Tomislav Prtenjača, načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić, načelnik Općine Lišane Ostrovičke Ivica Musić, načelnik Općine Galovac Marin Gulan, načelnik Općine Škabrnja Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Rugvica Mato Čičak, zamjenik načelnika Općine Galovac Željko Vujević, zamjenik načelnika Općine Pašman Andro Magić, zamjenica načelnika Općine Privlaka Nina Stojčević, zamjenica načelnika Općine Škabrnja Kristina Erlić, zamjenik načelnika Općine Bibinje Šime Sekula, vijećnik Grada Paga Dario Grašo, predsjednica Gradskog odbora Zadar HSLS Marina Marić, ugledni liječnik i član HSLS-a Ivo Žuvela, potom i brojni predstavnici institucija i tvrtki iz Zadarske županije; predsjednik Županijske komore HGK Zadar Dario Jurin, direktor Županijske komore HGK Zadar Denis Ikić, lučki kapetan Lučke kapetanije Zadar Alen Rukavina, odvjetnik Andrej Korljan, odvjetnik Dan Marinović, odvjetnica Ana Smoljan Zanki, odvjetnik Željko Žuža, odvjetnički ured Perković, arhitekt i poduzetnik Željko Predovan, izvršni direktor „Auto Hrvatske“ Alen Vuksan Ćusa, direktorica „Ciklona“ Jasminka Plenković, poduzetnici Šime Maras iz tvrtke „Maras“, Davor Jurjević iz „Vodoinstalacije“, Tomislav Škara iz „Via Factum“, potom Šime Kevrić iz „Erste bank“, Zvonimir Vitlov iz „Splitske banke“, don Anđelko Kaćunko i brojni drugi.

 

VIR POSJEĆUJU TURISTI IZ 80 ZEMALJA CIJELOG SVIJETA

Vir je obiteljska destinacija broj jedan u Hrvatskoj s prosječno ostvarenih 13,04 noćenja po dolasku domaćih i stranih gostiju, a do 25. kolovoza na Viru je noćilo 1.544.002 domaćih i stranih gostiju. Od početka 2017. godine Vir je ostvario 114.990 dolazaka turista, i to prije svega inozemnih gostiju (72.01 posto) iz 80 svjetskih zemalja što ga čini pravom turističkom destinacijom.

„Mi nismo vikendaška destinacija, već klasična turistička destinacija. To pokazuju svi turistički podaci. Ostvarujemo više od milijun i pol noćenja s gotovo 115 tisuća dolazaka ljudi iz cijelog svijeta, a kako više od 90 posto otoka još nema vodovod i kanalizaciju, možete zamisliti što ćemo tek biti kada direktor Hrvoje Bašić s našim prijateljima iz Nina, Privlake i Vrsi riješi cijelu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu za zapadni dio županije“, retorički se zapitao načelnik Kapović izražavajući zadovoljstvo kako će okončanjem tog milenijskog projekta sve susjedne općine i Grad Nin dobiti dodatni i veliki turistički potencijal.

Božidar Longin, izaslanik predsjednika Vlade RH i župan Zadarske županije

SURADNJA VIRA I ŽUPANIJE PRIMJER JE SVIMA 

Božidar Longin nije prvi put službeno došao na Vir, ali se prvi put pojavio kao čelni čovjek Zadarske županije i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Novi župan pažljivo je slušao sve govornike na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vir, potom je birao riječi govoreći o Viru, a onda je domaćine podsjetio kako je sve što je pokazano i lijepo rečeno o Općini Vir i otoku Viru – još uvijek samo dio cjelokupne slike i lijepe virske priče.

„Nekad sinonim za divlju gradnju, danas je Vir sinonim za uspješno mjesto ugodnog življenja. U deset godina njegovo se stanovništvo povećalo za gotovo 100 posto, a to je demografski raritet i nešto što postoji malo gdje u Hrvatskoj“, kazao je župan Longin. Jedan od ključnih detalja za početak razvoja i svakodnevnog napretka Vira, dodao je Longin, krije se u usklađivanju prostorno-planske dokumentacije Općine Vir i Zadarske županije. To je, drugim riječima, bila sinergija njegovog razvoja, pa je župan naglasio kako suradnja Općine Vir i Zadarske županije može biti primjer svima drugima. Longin se osvrnuo i na sjajne turističke brojke koje je do konca kolovoza ostvario otok Vir:

„Statistika kaže kako je broj noćenja u Zadarskoj županiji ove godine porastao u odnosu na prošlu za 20 posto, a udio Vira upravo je najmanje toliko. Da bi svi ti gosti i turisti došli do Vira i potom uživali u svemu onomu što Vir ima, mi u Županiji onoliko koliko možemo radimo na raznim infrastrukturnim projektima poput gradnje županijskih cesta“, kazao je. Župan Longin iskoristio je prigodu na sjednici istaknuti još jednu vrijednu demografsku činjenicu koja svjedoči o sveukupnom razvoja otoka Vira: „Na Viru ima stotinu djece koja pohađaju osnovnu četverogodišnju školu, a takvih je mjesta u Zadarskoj županiji jako malo“.

Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije

VIR JE U SVAKOM POGLEDU POZITIVAN PRIMJER

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac stari je virski znanac. Bio je gradonačelnik prijateljskog Grada Garešnice, posjećuje otok već devet godina, a danas je iako na drugom mjestu i s drugim zadaćama u poslu, dovoljno blizak prijatelj otoka da može procijeniti njegov razvoj i ponuditi Viru sve što bude trebalo.

„Promjene u infrastrukturi su drastične i očite, a tako je na Viru iz godine u godinu. Drugo; Vir se razvio ne samo u turističkom smislu, već i sa socijalnim programima, sportskim životom i obrazovnim standardom. Kako raste broj obitelji i djece na Viru, stvorene su sve pretpostavke njegovog daljnjeg razvoja. Vir je u svakom pogledu pozitivan primjer“, kaže državni tajnik Žunac. Na Vir je došao i kao izaslanik ministrice Gabrijele Žalac, pa u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Vir ima bliskog partnera.

„Zadaća našeg Ministarstva je uravnoteženi razvoj Hrvatske, a kako Vir ulazi u petu skupinu najrazvijenijih – formalno ne može ući u fondove regionalnog razvoja. Zato EU fondovi ostaju prilika za dodatni iskorak. Vidjeli smo na primjeru vodovodne i kanalizacijske mreže kako Vir može dobro osmisliti, pripremiti i aplicirati projekt, pa nisam u dilemi kako će s novim projektima biti napravljena ista stvar“, dodao je državni tajnik.

Marijan Kustić, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora

U MENI IMATE PRIJATELJA KOJI VAM UVIJEK MOŽE POMOĆI

 Zastupnik u Hrvatskom saboru Marijan Kustić u drugom je saborskom mandatu kao zastupnik HDZ-a s dužnostima člana Odbora za turizam, člana Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, člana Odbora za međuparlamentarnu suradnju i zamjenika člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a. Na Vir je došao kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i bio više nego ugodno iznenađen onim što je vidio.

„Slike Vira govore više od riječi, a nakon svega što se još moglo čuti, moram prije svega od srca čestitati načelniku Kapoviću na svemu što se dosad napravilo za Vir i u interesu Viranki i Virana. Cijelom timu koji radi na zacrtanim razvojnim projektima otoka želim također puno sreće u realizaciji svih projekata“, kazao je izaslanik Kustić. Iz svih tih razloga osobno je i ponudio pomoć:

„U meni uvijek imate prijatelja koji vam može pomoći u ministarstvima , a imate i župana koji sa svojim timom također želi i može biti od pomoći. Drago mi je vidjeti takva partnerstva“, zaključio je Kustić.

Davor Bernardić, zastupnik u Hrvatskom saboru i šef SDP-a 

VIR JE MODERNA I PRESTIŽNA TURISTIČKA DESTINACIJA 

„Svaki puta kada dođem na Vir za koji me vežu brojna prijateljstva i poznanstva, upoznam nekog novog i uvijek vidim nešto novo. Dva puta godišnje sam na Viru i dva puta godišnje vidim rast i napredak. Ako kažu da se ljudi testiraju na riječima, a procjenjuju na djelima, onda moram čestitati načelniku Kapoviću što je Vir na djelu pretvoren u modernu europsku turističku destinaciju i najperspektivniju općinu u Zadarskoj županiji. To je svakodnevno vidljivo. S druge strane, dosljedna socijalna politika Općine Vir privukla je na otok ne samo turiste, već i one koji na Vir dolaze živjeti i zasnovati obitelj. I to je vidljivo. Ako se nešto zaista može smatrati uspjehom u svemu što je na Viru postignuto posljednjih 15 godina, onda je to činjenica kako je percepcija Vira nekad i danas poput neba i zemlje. Vir je danas moderna i prestižna jadranska destinacija“.

Josip Bilandžija, gradonačelnik Grada Garešnice

SVIMA SU VIDLJIVE VELIKE PROMJENE NA VIRU

„Vir i Grad Garešnicu veže dugogodišnje prijateljstvo, jer brojni naši građani već godinama dolaze na Vir uživajući u blagodatima otoka Vira. Svi oni, kao i svi drugi koji posjećuju Vir, uvidjeli su velike promjene posljednjih desetak godina na otoku. Ono što je prepoznatljiva i neupitna slika Vira su čisto more, blaga klima i uređene plaže. Vidljivi su veliki infrastrukturni i komunalni projekti, kao i oni koji će se tek dogoditi. Iza svega toga stoje čelni ljudi Općine Vir i cijeli općinski komunalni sustav. Zato ne treba biti skroman, već pohvaliti velika i značajna ulaganja u razvoj turizma, a to je dobrobit za sve građane Vira“.

Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga

VIR JE MJESTO STALNOG RAZVOJA

„Pag i Vir mogu biti bliski u mnogim stvarima, pa dobru suradnju moramo produbiti i nadopuniti. Projekti infrastrukture svakako su oni kojima trebamo težiti kako bi naše veze bile još čvršće. Danas sam vidio Vir kao jedno mjesto nesumnjivog potencijala koje je u stalnom razvoju. Drago mi je kako je ostvario taj napredak i kako su pred njim brojni drugi razvojni projekti. To je općenito veoma poticajna situacija“.

Gašpar Begonja, načelnik Općine Privlaka

PRED VIROM SE MOGU SAKRITI MNOGE RAZVIKANE TURISTIČKE DESTINACIJE

„Općini Vir mogu uputiti samo pohvale. Svakom općinskom načelniku, a pogotovo nama iz susjednih općina, želja je postići sve ono što je postigao Vir. Otok Vir je pored toga top turistička destinacija pred kojom se mogu sakriti mnoge razvikane destinacije. Meni je također kao friškom načelniku sustav Općine Vir velika potpora za realizaciju naših zajedničkih projekata, jer nam je uređenje komunalne infrastrukture zalog za budućnost i kvalitetniji život svih žitelja ovog dijela Zadarske županije“.

ZAŠTO VOLIM VIR

Sabina Glasovac, zastupnica u Hrvatskom saboru 

VIR JE JAKO DOBRA I POZITIVNA PRIČA

„Uz Vir sam jako vezana. Tu sam provela mnoge dane i mjesece, čak sam u jednom navratu kao studentica i radila na Viru. Za Vir me veže jako puno prijatelja, uspomena, ulica i prostora sjećanja. Ono što najviše volim to je usporedba Vira – onoga koji je bio i onoga koji je sada. To su dva svijeta. Infrastruktura je bila zaostala ili je nije bilo, nije bilo ni događaja kulture, zabave, sporta ili ljetnih koncerata. Kasnije sam radila u Ministarstvu znanosti i obrazovanja pa sam upoznala obrazovnu sliku cijele Hrvatske i Vir koji za obrazovanje izdvaja puno više od standarda. Danas na Viru ima svega, a najviše ljudi koji ga žele posjećivati ili živjeti na otoku. Vir je jednostavno jedna jako dobra i pozitivna priča u Hrvatskoj“.

ZAŠTO VOLIM VIR

Renata Sabljar Dračevac, potpredsjednica Županijske skupštine Zadarske županije

ODUŠEVLJENA SAM VIRSKIM SOCIJALNIM PROGRAMOM

„Na Viru radi jedna jako dobra ekipa, pa Vir može biti primjer svim drugim općinama i gradovima u Zadarskoj županiji. Ja sam, prije svega, oduševljena socijalnim programom Općine Vir koji je daleko najrazvijeniji u našoj županiji. No, prije svega, na Viru je lijepo, ugodno i vrlo opušteno bez klasičnih političkih tenzija. Ako postoji općina ili jedinica lokalne samouprave koja je opravdala svoje postojanje, onda je to Općina Vir. Kada bi drugi došli do polovice rezultata koje ima Vir, mogli bi kazati da su opravdali razloge zbog kojih postoje. Na Viru se stalno nešto događa ili se otvara – novi vrtić, ambulanta – da ne spominjem iznose naknada za djecu. To su sve razlozi zbog kojih ljudi ne odlaze s otoka, već dolaze i doseljavaju s obiteljima na Vir “.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...