evo što nas čeka

Dugoročna prognoza za jesen; Rujan će biti iznadprosječno topao i sušan

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Američka meteorološka kompanija Accuweather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku jesen u Europi.

Nakon izrazito vrućeg i sušnog ljeta u Hrvatskoj, rujan još uvijek neće donijeti prave jesenske prilike. Europu su posljednjih mjeseci pogodili ekstremni toplinski valovi i suša, a posebno je to snažno bilo u Hrvatskoj koja je u nekoliko navrata bila najtoplija zemlja Europe. O strašnim vrućinama raspisali su se čak i svjetski mediji, a neki od njih pratili su i požare koji su djelovanjem ovakvih vremenskih prilika ove godine poharali Dalmaciju.

Meteorolog Eric Leister donio je prognozu za rujan, listopad i studeni.

Ono što je najinteresantnije za Hrvatsku jest dobra vijest da listopad i studeni konačno donose prekid suše koja je dugo trajala u većem dijelu Italije i jugoistočne Europe.

I u rujnu iznadprosječno toplo i sušno

Rana jesen bit će i dalje sušna, a i temperature će i dalje biti iznadprosječnih vrijednosti. No, listopad i studenti bit će kišovitiji, prognoza je AccuWeathera.

Na našem će području konačno doći do prekida suše, ali tek u listoadu i studenom. Rujan će i dalje biti iznadprosječno topao, a oborina će biti malo.

Jug Italije i Grčka i dalje će biti topli i sušni, a iste prilike očekuju i Španjolsku te Portugal.

Studeni donosi hladnije vrijeme i prve snježne oluje u Europi
Stabilnu jesen imat će područja Francuske, Njemačke i Poljske. Ovog ljeta te su zemlje bile dosta kišovite, a jesen donosi stabilnije i suše vrijeme. Rujan će vjerojatno biti iznadprosječno topao.

Područje istočne Europe u rujnu i listopadu će također biti toplije i sušnije, no studeni će ipak donijeti znatno hladnije vrijeme te prve snježne oluje, prenosi Net.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar