Matulina, akter incidenta na Silbi: “Talijan se besplatno vezao za prijatelja, htio otići u selo i riskirati štetu na tuđim jedrilicama”

Mali otok na samom rubu Zadarske županije ovih je dana centar zanimacije medija i javnosti. Ne zbog kristalno čistog mora, romantike po kojoj je znan, zanimljive prošlosti ili njegovanja ekološke svijesti. Silba je pažnju zaokupirala nedavnim događajem u kojem su se zbog mjesta za sidrenje sukobili talijanska obitelj i lokalac.

Objavivši video koji je snimio za vrijeme ovog nemilog događaja, talijan Enrico Cossutta je, čini se uspješno, plasirao sliku o Hrvatskoj kao negostoljubivoj, netolerantnoj, nekulturnoj i nesigurnoj turističkoj zemlji.

Enrico je uvjerio javnost kako mu je 39-godišnji stanovnik Silbe pokušao naplatiti besplatno mjesto za sidrenje, pritom ga na “zdravoseljačkom” jeziku dobro ispsovati, zbog čega je rasplakao i njegovo dijete te ga na kraju potjerati s otoka.

No, je li sve baš bilo tako?

Marko Matulina s kojim smo razgovarali ogorčen je slikom koja se o njemu stvorila u javnosti. Trvdi kako su napisi iskonstruirani samovoljno, isključivo na temelju videa koji ne prikazuje pravu pozadina incidenta.

Na sidrištu je u tom trenutku bilo 25, 26 brodova. Obilazio sam ih dva i pol sata. Došli su Talijani, pitali me za slobodnu bovu i cijenu. Dogovorili smo da će je uzeti, ali nakon što se jave prijateljima koji su bili nedaleko na sidru. Nisu se vratili, već vezali svoju jedrilicu za njihovu, mada jako dobro znaju da to ne mogu učiniti. Bez ikakvog srama se zadržavaju. Na licu njihovog prijatelja sam vidio sram, dok su drugi ljudi koji su dolazili i uredno plaćali svoje mjesto s pravom počeli negodovati…, kaže nam Matulina koji napominje kako je dodatan problem bila najava nevere.

Nadolazila je nevera. Dva, tri puta sam im to napomenuo, ali njihova je reakcija izostala. Štoviše, on je svjesno, imajući podsmijeh na licu, bio spreman isprovocirati štetu. Čak su željeli otići u selo i ovako neregularno ostaviti jedrilicu. Znate što bi se dogodilo da je krenula oluja? Brod bi samo proklizao sa sidra i udario barem pet, šest jedrilica.

Da ima eksplozivnu narav, Matulina bez ustručavanja priznaje. No, burna reakcija i pokoja psovka nije došla bezrazložno. Isprovociran nepravdom, pokušajem omalovažavanja kako njega, jedriličara koji su svoje mjesto uredno platili, tako i cijelog otoka koji pod cijenom života od turizma ne želi trpjeti samovolju nikoga, “puknuo” je i odlučio Talijane odvući s obale.

Držim da sam vrijedan i koristan. Ali, na nepravdu sam alergičan. Nisam nešto sam po sebi jak, ali kad poludim itekako jesam. Lijepo sam s došao s barkom, uzeo lanac i počeo ih vući. I u tom trenutku se vidjela njegova perfidnost. Okrenuo je kormilo u drugi smjer. Ludost, pa mogao je napraviti ogromnu štetu, zabiti se u druge! Kada je vidio da nema zafrkancije, pobjegao je, kaže Matulina.

Najviše ga je povrijedilo što su mediji počeli pisati kako nema koncesiju i da novce zarađuje na prevarantski način.

Pa odakle mi fiskalizacija ako nemam koncesiju? Ja uostalom ovdje nisam za novac, već za red. I nisam na ovog čovjeka poludio samo zato što nije platio. Pazite, ja kad izdam račun time dajem garanciju sigurnosti i tom korisniku i onima oko njega. A on se s nama, vidno pijan, došao rugati. Pa meni su rekli da taj čovjek po nekim blogovima piše kako od Hvara do Rijeke putuje za 20, 30, 50 eura. Očito se svugdje muktari i radi ovakve stvari… Voziti toliku jedrilicu, a ne želiti platiti 180 kuna za bovu, odnosno 90 kad se cijena prepolovi je sramota…, zaključuje Matulina koji razmišlja o podizanju tužbe protiv Cossuttija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...