Osmišljeno sedam rješenja za sedam zapuštenih i neiskorištenih zadarskih prostora

U Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta u Zadru, projektna rješenja za nekoliko zapuštenih, devastiranih ili nedovoljno iskorištenih javnih prostora Grada Zadra, jučer je ponudilo sedam interdisciplinarnih studentskih timova, kroz sudjelovanje na arhitektonsko-urbanističkoj radionici, odnosno Interdisciplinarnoj ljetnoj školi – Zadar 2020. s temom “Javni prostori grada – tradicija i suvremene potrebe”.

Studenti arhitekture i urbanizma s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa studentima kulture i turizma, sociologije, geografije, povijesti, psihologije i stranih jezika sa Sveučilišta u Zadru, pred pročelnicima različitih upravnih odjela gradske i županijske vlasti, predstavnicima Društva arhitekata Zadra i Hrvatskog društva arhitekata, svojim kolegama, profesorima te drugom zainteresiranom javnošću, predstavili su svoje ideje i preporuke za revitalizaciju i unaprjeđenje javnih prostora Grada Zadra, i to za prostor Sirca (Varoš), Poljanu pape Aleksandra III., Trg Gospe Loretske, Ulicu bana Josipa Jelačića (prostor ispred hotela Iž), Trg sv. Šimuna i Tadije na Bokanjcu, za prolaz između ulica Franka Lisice i Ante Starčevića na Bulevaru te za prostor između stambenih zgrada na Relji, između ulica Petra Svačića i Zrinsko-frankopanske.

Interdisciplinarna ljetna škola Zadar 2020. dio je dugoročnog projekta, koji će kroz četiri ljetne škole u četiri godine propitati različite probleme prostornog uređenja u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Prošle godine tako je tema bila oživljavanje ruralnog zaleđa, a sljedeće dvije ljetne škole bavit će se temama „Grad na moru i otocima – morska magistrala“ i „Gradski koridori i pristupi gradu“.

– Radi se o malim idejnim projektima koje će studenti doraditi u sljedećem semestru. Zahvaljujem svima koji su na njoj sudjelovati i pomogli u njezinoj realizaciji, posebno rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican, koja nas svakodnevno ohrabruje i inzistira na interdisciplinarnom obrazovanju studenata, kako bi oni u budućnosti bili spremni na izazove primjene znanja u zahtjevnom okruženju i suradnji s različitim profesijama, istaknula je na prezentaciji jedna od voditeljica škole, doc. dr. sc. Božena Krce Miočić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.

Prof. dr. sc. Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba istaknuo je kako tema javnog prostora ne podrazumijeva nužno velike projekte za veliki broj ljudi, već i male intervencije koji doprinose kvaliteti života u pojedinim kvartovima.

– Kada podignete kvalitetu života u pojedinom kvartu, to je onda i zanimljivo turistima. Dobro je što su uz nas arhitekte i urbaniste bili predstavnici drugih struka, koji često naše grandiozne ideje spuste na zemlju i približe realnosti, rekao je Jukić.

Još jedan voditelj Ljetne škole s Arhitektonskog fakulteta, Zadranin sa zagrebačkom karijerom prof. dr. sc. Feđa Vukić, rekao je kako je oduševljen energijom i kreativnošću mladih ljudi. Pokazalo se da zajednički rad studenata s različitih fakulteta nije budućnost, nego sadašnjost obrazovanja, istaknuo je. Naglasak je na lokalnoj zajednici jer se, kaže, pokazalo kako turizma nema ako nema održivog života u gradovima.

Doc. dr. sc. Božena Krce Miočić na kraju je još jednom zahvalila svim sudionicima, predstavnicima gradske i županijske vlasti te Sveučilištu u Zadru na čelu s rektoricom Vican i dekanu Arhitektonskog fakulteta Krunoslavu Šmitu, Društvu arhitekata Zadra i Sveučilištu u Zagrebu, što su potaknuli na promišljanje nekih zapostavljenih lokacija, te izrazila zadovoljstvo što će novo izdanje ljetne škole sljedeće godine biti posvećeno otocima.

Kozulić: Što bi tek bilo da ste imali sedam dana?

Predsjednica Društva arhitekata Zadra Nives Kozulić ocijenila je kako se radi o izvrsnim projektima, ali to ne znači ništa ako ne bude njihove realizacije.

– Ovo su instant projekti, koji zahtijevaju malo ulaganja, a postižu veliku vidljivost. Preporučujem gradskim ocima da ova rješenja drže u džepu, pa kad nemaju novca neka izvade neko od njih i realiziraju ga. Urbanisti desetljećima vode brigu o gradu, vidjeli ste da su stvari strukturno dobro postavljene i da se tek minimalnim zahvatima mogu napraviti prave stvari. Imate veliki inovativni potencijal, što bi tek bilo da smo vam dali sedam dana?, zapitala se Kozulić.

Ujutro predavanja, poslijepodne obilazak lokacija

Ovogodišnja Interdisciplinarna ljetna škola započela je u četvrtak, 24. kolovoza 2017. godine uvodnim predavanjima koji su s različitih aspekata razmatrale problematiku javnih prostora. Održali su ih znanstvenici sa Sveučilišta u Zadru doc. dr. sc. Ane Pejdo s Odjela za geografiju i dr. sc. Tomislava Klarina s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, te s  Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Feđa Vukić sa Studija dizajna i prof. dr. sc. Tihomir Jukić s Katedre za urbanizam.  U poslijepodnevnim satima studenti su zadane lokacije i ostatak grada Zadra obišli u pratnji mr. sc. Vinka Bakije, višeg predavača s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i licenciranog vodiča za Grad Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...