Pupovac: “Nakon presude Gotovini zaustavljen je napredak u ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj”

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac i najpoznatiji srpski političar, u autorskom istupu za beogradsku Politiku izložio je s kojih su pet prioritetnih pitanja, prema njegovom mišljenju, suočeni Srbi u Hrvatskoj, donosi Direktno.

Pupovčev tekst objavljen je u tjednu poslije obilježavanje operacije Oluja, a ukazuje na to koji su glavni politički zahtjevi SDSS-a, čiji zastupnici podržavaju Vladu Andreja Plenkovića.

Pupovac smatra kako situacija nije dobra jer je, nakon oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i ulaska Hrvatske u EU “zaustavljen napredak u ostvarivanju izgubljenih i neostvarenih prava Srba u Hrvatskoj”.

Prvo prioritetno pitanje Pupovac vidi, kako tvrdi, u nepoštivanju međunarodnih sporazuma od strane Hrvatske i EU-a. Tu misli na status srpskih manjinskih institucija, suđenja za ratne zločine nad pripadnicima srpske zajednice, povratak izbjeglica i ostvarivanje ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Prema Pupovčevom mišljenju, drugi problem sastoji se u sve izraženijem historijskom revizionizmu, a treći u obrazovnoj i jezičnoj ravnopravnosti Srba u Hrvatskoj. Smatra kako se u Hrvatskoj ćirilica naziva “agresorskim pismom” te da je to potpuno zaustavilo službenu upotrebu čiriličnog pisma i srpskog jezika.

Kao četvrti problem spominje sistematsko zapostavaljanje u ratu devastiranih srpskih sredina, a posljednji, peti prioritet predstavlja razvijanje antisimilacijske politike.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...