Za beogradsku politiku

Pupovac: “Nakon presude Gotovini zaustavljen je napredak u ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj”

Arhiva/ZARAPIX

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac i najpoznatiji srpski političar, u autorskom istupu za beogradsku Politiku izložio je s kojih su pet prioritetnih pitanja, prema njegovom mišljenju, suočeni Srbi u Hrvatskoj, donosi Direktno.

Pupovčev tekst objavljen je u tjednu poslije obilježavanje operacije Oluja, a ukazuje na to koji su glavni politički zahtjevi SDSS-a, čiji zastupnici podržavaju Vladu Andreja Plenkovića.

Pupovac smatra kako situacija nije dobra jer je, nakon oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i ulaska Hrvatske u EU “zaustavljen napredak u ostvarivanju izgubljenih i neostvarenih prava Srba u Hrvatskoj”.

Prvo prioritetno pitanje Pupovac vidi, kako tvrdi, u nepoštivanju međunarodnih sporazuma od strane Hrvatske i EU-a. Tu misli na status srpskih manjinskih institucija, suđenja za ratne zločine nad pripadnicima srpske zajednice, povratak izbjeglica i ostvarivanje ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Prema Pupovčevom mišljenju, drugi problem sastoji se u sve izraženijem historijskom revizionizmu, a treći u obrazovnoj i jezičnoj ravnopravnosti Srba u Hrvatskoj. Smatra kako se u Hrvatskoj ćirilica naziva “agresorskim pismom” te da je to potpuno zaustavilo službenu upotrebu čiriličnog pisma i srpskog jezika.

Kao četvrti problem spominje sistematsko zapostavaljanje u ratu devastiranih srpskih sredina, a posljednji, peti prioritet predstavlja razvijanje antisimilacijske politike.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar