u omladinskom hostelu zadar hfs

U Zadru se održava Škola hrvatskog folklora; Više od 90 polaznika iz zemlje i svijeta usvaja hrvatsku tradicijsku kulturu

Adam Vidas/ZARAPIX
Tamni način

U Omladinskom hostelu Zadar HFS na Boriku održava se Škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt Hrvatske matice iseljenika. Škola je započela 2. kolovoza a trajati će do 11. kolovoza 2017. Više od 90 polaznika iz Hrvatske i svijeta prepoznalo je značaj projekta. Osim sudionika iz svih krajeva naše domovine sudjeluju i folkloraši iz Njemačke, Austrije, Češke Republike, Srbije (Vojvodina), Australije, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država te Norveške.

Hrvatska matica iseljenika u sklopu svoga programa 23 godine vodi projekt Škole hrvatskog folklora. Nama je projekt bitan jer ispunjava ciljeve Hrvatske matice iseljenika: očuvanje folklorne baštine koja je važan segment hrvatskog kulturnog identiteta i povezivanje svih Hrvata gdje god u svijetu živjeli, jer jedno je srce i jedna je Hrvatska. Nadalje, tradicijska baština je vrlo važna poveznica sa hrvatskim iseljeništvom, pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine – vojvođanskim, moliškim, gradišćanskim i ostalim hrvatima te sa konstitutivnim hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini, kazala nam je mr. sc. Snježana Jurišić, voditeljica projekta i rukovoditeljica Odjela za kulturu u Hrvatskoj matici iseljenika.

Istaknimo, stručni program ŠHF osmislio je i postavio prije 50 – ak godina uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreolog dr. sc. Ivan Ivančan. Škola hrvatskog folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskog folklora iz cijeloga svijeta.

Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u program ŠHF-a ugradio je suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina te je njeno pohađanje i polaganje ispita jedan od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

Hrvatska je podijeljena u četiri etnokoreološke zone ili područja: alpsko, dinarsko, jadransko i panonsko. Naše školovanje traje četiri godine i osmišljeno je na način da se ljeti održava škola a u zimskom programu se ponavlja i utvrđuje znanje. U Zadru se ovo ljeto uče plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku. Osim praktičkih znanja usvajaju se i teorijska znanja. Kolegije vode eminentni predavači, najveći stručnjaci u Hrvatskoj. Paralelno uz plesni program odvija se i škola tambure koju vodi uvaženi profesor Tibor Bun a gost predavač je Siniša Leopold, hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i dirigent. Potom odvija se i škola tradicijskih glazbala koju vodi glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala. Uz voditelje predavanja i vježbe održavaju i istaknuti folklorni voditelji i koreografi, rekao nam je Andrija Ivančan, umjetnički ravnatelj nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske ,,Lado” te dodao kako je izuzetno zadovoljan odazivom polaznika, koji pokazuju i dalje interes za hrvatsku tradicijsku kulturu pogotovo među mlađom populacijom koji su budući potencijalni voditelji ili su već i postali voditelji te utvrđuju znanje.

– Razina znanja i kvalitete izvođenja je jako visoka. Satnica je izuzetno zahtjevna, prijepodnevni dio predavanja i vježbi održava se od 8 do 12 sati a poslijepodnevni od 17 do 20 sati. Paralelno sa navedenim polaznici u slobodno vrijeme pripremaju svečani završni koncert, program im je vrlo zahtjevan ali ponosni smo na njih jer to govori o njihovoj ljubavi i posvećenosti Školi hrvatskog folklora, istaknuo je Andrija Ivančan.

Svečani završni koncert polaznika ŠHF-a održat će se u petak, 11. kolovoza 2017. u 21,00 sat na terasi OH Zadar, na Boriku. Ulaz je besplatan i svi ljubitelji hrvatskog folklora su dobro došli.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar