U Zadru se održava Škola hrvatskog folklora; Više od 90 polaznika iz zemlje i svijeta usvaja hrvatsku tradicijsku kulturu

U Omladinskom hostelu Zadar HFS na Boriku održava se Škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt Hrvatske matice iseljenika. Škola je započela 2. kolovoza a trajati će do 11. kolovoza 2017. Više od 90 polaznika iz Hrvatske i svijeta prepoznalo je značaj projekta. Osim sudionika iz svih krajeva naše domovine sudjeluju i folkloraši iz Njemačke, Austrije, Češke Republike, Srbije (Vojvodina), Australije, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država te Norveške.

Hrvatska matica iseljenika u sklopu svoga programa 23 godine vodi projekt Škole hrvatskog folklora. Nama je projekt bitan jer ispunjava ciljeve Hrvatske matice iseljenika: očuvanje folklorne baštine koja je važan segment hrvatskog kulturnog identiteta i povezivanje svih Hrvata gdje god u svijetu živjeli, jer jedno je srce i jedna je Hrvatska. Nadalje, tradicijska baština je vrlo važna poveznica sa hrvatskim iseljeništvom, pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine – vojvođanskim, moliškim, gradišćanskim i ostalim hrvatima te sa konstitutivnim hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini, kazala nam je mr. sc. Snježana Jurišić, voditeljica projekta i rukovoditeljica Odjela za kulturu u Hrvatskoj matici iseljenika.

Istaknimo, stručni program ŠHF osmislio je i postavio prije 50 – ak godina uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreolog dr. sc. Ivan Ivančan. Škola hrvatskog folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskog folklora iz cijeloga svijeta.

Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u program ŠHF-a ugradio je suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina te je njeno pohađanje i polaganje ispita jedan od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

Hrvatska je podijeljena u četiri etnokoreološke zone ili područja: alpsko, dinarsko, jadransko i panonsko. Naše školovanje traje četiri godine i osmišljeno je na način da se ljeti održava škola a u zimskom programu se ponavlja i utvrđuje znanje. U Zadru se ovo ljeto uče plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku. Osim praktičkih znanja usvajaju se i teorijska znanja. Kolegije vode eminentni predavači, najveći stručnjaci u Hrvatskoj. Paralelno uz plesni program odvija se i škola tambure koju vodi uvaženi profesor Tibor Bun a gost predavač je Siniša Leopold, hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i dirigent. Potom odvija se i škola tradicijskih glazbala koju vodi glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala. Uz voditelje predavanja i vježbe održavaju i istaknuti folklorni voditelji i koreografi, rekao nam je Andrija Ivančan, umjetnički ravnatelj nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske ,,Lado” te dodao kako je izuzetno zadovoljan odazivom polaznika, koji pokazuju i dalje interes za hrvatsku tradicijsku kulturu pogotovo među mlađom populacijom koji su budući potencijalni voditelji ili su već i postali voditelji te utvrđuju znanje.

– Razina znanja i kvalitete izvođenja je jako visoka. Satnica je izuzetno zahtjevna, prijepodnevni dio predavanja i vježbi održava se od 8 do 12 sati a poslijepodnevni od 17 do 20 sati. Paralelno sa navedenim polaznici u slobodno vrijeme pripremaju svečani završni koncert, program im je vrlo zahtjevan ali ponosni smo na njih jer to govori o njihovoj ljubavi i posvećenosti Školi hrvatskog folklora, istaknuo je Andrija Ivančan.

Svečani završni koncert polaznika ŠHF-a održat će se u petak, 11. kolovoza 2017. u 21,00 sat na terasi OH Zadar, na Boriku. Ulaz je besplatan i svi ljubitelji hrvatskog folklora su dobro došli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...