Zbog požara na Velebitu, civilna zaštita u Lici podigla stupanj pripravnosti: “Zbog vremenskih prilika stanje je neizvjesno”

Stožeri općina i gradova Ličko senjske županije u utorak su u Lovincu, na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera civilne zaštite, dobili nalog za podizanje pripravnosti zbog požara na oko tisuću hektara sjevernog, srednjeg i južnog Velebita koji su harali tijekom protekla dva tjedna.

Sjednicu je u Lovincu sazvao župan Ličko-senjski Darko Milinović povodom tri požara na otvorenom, a zaključeno je kako je koordinacija svih operativnih snaga civilne zaštite na zadovoljavajućoj razini, kako je trenutno stanje na požarištima bez otvorenog plamena no neizvjesno zbog vremenskih prilika te su svi gradski i općinski stožeri dobili nalog da podignu pripravnost.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika i u Ličko-senjskoj županiji došlo je, kako je rečeno, do aktiviranja tri požara na području Velebita u čijem gašenju je  sudjelovalo u dva tjedna 368 vatrogasaca Ličko-senjske županije, Primorsko-goranske i Zadarske županije, kao i Državne interventne vatrogasne postrojbe iz Splita i Zadra, ali i pojedinci iz Zagreba i Varaždina.

– Do sada je već opožareno tisuću hektara, u duljini od dvadeset kilometara vatrene linije, te vatrgasci uistinu ulažu nadljudske napore na vrlo teškom, mjestimično i miniranom terenu, da bi se vatrena stihija zaustavila. Posebno me veseli što nije bilo ljudskih žrtava, da su obranjene kuće, gospodarski subjekti, pa i šume, te se osim vatrogascima zahvaljujem i djelatnicima Hrvatskih šuma iz Gospića i Lovinca, koji su napravili prokope, za sada oko 700 metara, ali s onime što će biti prokopano danas i sutra ukupno kilometar prokopa, usjeka koji su važni u sprječavanju širenja požara, rekao je Milinović.

Nije zaboravio spomenuti niti Crveni križ, HGSS, Hitnu medicinsku pomoć, poduzeće Lika ceste i druge subjekte koji su se uključili u gašenje ovih požara.

Uputio je Milinović poruku i građanima koji u najboljoj namjeri sami pristupaju gašenju vatre na otvorenom, da ne gase samoinicijativno, da se jave svom lokalnom Stožeru Civilne zaštite, te da na požarištu ne budu osim uz izričitu suglasnost vatrogasnog zapovjednika požarišta. S tim u vezi poslao je i poziv široj javnosti da prije svega djeluje preventivno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...