Znate li da postoji zakon koji kažnjava tipkanje na pametnom telefonu i hodanje?

Korištenje pametnih telefona postalo je toliko učestalo da više nije neobično vidjeti nekoga da hoda ulicom i gleda u ekran.

Dok su mobilni telefoni imali fizičku tipkovnicu, vještiji korisnici mogli su tipkati bez gledanja. No, pametni telefoni s ekranima osjetljivima na dodir prisilili su ih da ipak pogled drže na ekranu.

Zbog toga su kao vozači, ali i kao pješaci postali neoprezniji i češće sudjeluju u prometnim nesrećama jer im je pozornost usmjerena na ekran, a ne na svijet oko sebe.

Zato su neki gradovi uveli posebne staze za one koji koriste pametne telefone, kao i posebne zvučne i svjetlosne signale kad se približavaju prometnici.

No, Honolulu je nedavno donio zakon koji će kažnjavati one kojima je pažnja usmjerena na pametni telefon, a ne na cestu.

“Distracted Walking Law” ili Zakon o ometanom hodanju na snagu će stupiti 25. listopada 2017. godine. Zabranjuje ulazak u raskrižje s pogledom na ekran (kamere, tableta, pametnog telefona ili videoigre). Zakon se ne primjenjuje na one koji u tom trenutku zovu hitne službe ili se nalaze na pločniku.

Kazne za prekršitelje koje prvi put uhvate u prekršaju će biti od 15 do 35 dolara (100 – 220 kuna), dok će recidivisti biti kažnjeni s čak 99 dolara (oko 600 kuna).

S obzirom na to da su znanstvenici već utvrdili da smo ovisni o pametnim telefonima i da to utječe na način na koji se krećemo, čini se da će donošenje ovakvih zakona biti sve češće kako bi se zaštitili pješaci, ali i vozači javlja Zimo.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...