Fotografija Ivana Stulića iz Nina u kalendaru WMO-a za 2018.: “Srce tuče brzo i tijelo je puno adrenalina kada fotografiram nebo!”

 

Fotografiju Ivana Stulića iz Nina Svjetska meteorološka organizacija uvrstila je u kalendar za 2018. godinu.

Olujno nevrijeme koje je zahvatilo Dalmaciju posljednjih mjeseci iznjedrilo je vremenske fenomene kakve ne viđamo često. Upravo oni fascinacija su fotografima poput Stulića.

Čekajući na njih, kaže nam, srce postaje zaigrano.

Na fotografiji je prikaz takozvane pozitivne munje iznad Velebita. Nama fotografima to je jedan od najspektakularnijih prizora. U “lov” na njega išla su nas četvorica. Ja sam se dobro pozicionirao i gledao kako se oblak puni… Jedno 40-ak minuta čekao sam na ovaj veličanstveni prizor, kaže nam Stulić koji ponekad i satima čeka na nebeski spektakl.

Prognostički modeli nisu toliko precizni, pogotovo kad je riječ o malim oblacima, pa znamo čekati jako dugo. Priroda me jednostavno fascinira. Počelo je prije 15 godina kada sam kompaktom fotografirao neveru iznad Nina. Shvatio sam koliko je to uzbudljivo, koliko srce tuče u nekim situacijama. Znale su munje tuči i 50, 100 metara od nas, ogroman je to adrenalin!, kaže Stulić čija je ljubav prema ovjekovječivanju meteoroloških fenomena nagrađena uistinu lijepim priznanjem.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...