Glasovac: “Većina u SDP-u slaže se predsjednikom, stoga točka o povjerenju Bernardiću nije u skladu sa Statutom”

Sutrašnji Glavni odbor SDP-a otvorit će se s prvom točkom, a to je iskazivanje nepovjerenja Davoru Bernardiću. Osim toga sporna je i točka broj četiri: ”Zahtjev za davanje ostavke na zastupničku dužnost”.

Tom točkom poziva se sve one koji su prešli u druge stranke i one koji bi mogli doživjeti izbacivanje iz stranke da, ukoliko napuste SDP, vrate svoje zastupničke mandate. Ipak to je potpuno protivno Ustavu jer svaki zastupnik ima neotuđivi mandat. U SDP-u znaju da imaju neotuđiv mandat, ali žele poslati pedagošku mjeru zbog svih javnih istupa koji su se u zadnje vrijeme dogodili.

Ove dvije točke dnevnog reda prokomentirala je zastupnica SDP-a Sabina Glasovac za N1.

”Ukoliko neki zastupnik ili zastupnica krši program SDP- a ili prijeđe u drugu stranku Glavni odbor će ga isključiti i tražiti da podnese ostavku na zastupničku dužnost. Nitko nije dosad prešao u drugu stranku, a nisam vidjela da je netko u bitnome povrijedio i taj program. Nadam se da ćemo se sutra nekako sabrati. Ako su postojale ideje da se isključi 2, 4, 5 ili 10 zastupnika nadam da do toga neće doći”, rekla je.

Po pitanju vraćanja mandata Glasovac kaže kako zastupnika nitko na to ne može prisiliti.

”Da se meni to dogodi, da me isključe ja bih vjerojatno osjećala odgovornost da vratim mandat stanci. Stranka ili nezavisne liste – netko ih kreira i mislim da nitko od zastupnika ne bi imao problem s tim. Pitanje je zašto se dovodimo u takvu situaciju da moramo o tome raspravljati. Nama je svaki zastupnik potreban. Potreban nam je svaki član i ljudi koji nose progresivne ideje i žele da društvo ide naprijed, a ne natrag. Ako SDP ne shvaća da je to naše poslanje, a ne borba za moć i prevlast nego za čovjeka onda ne znam koji je smisao postojanja takve stranke”, kazala je Glasovac.

Kaže kako točka o izglasavanju provjerenja predsjedniku stranke zapravo nije u skladu sa Statutom.

”Statut kaže da se točka izglasavanja može staviti ako postoji raskorak između Glavnog odbora i predsjednika. Ja nisam čula neku većinu koja se u značajnijoj mjeri razilazi s predsjednikom stranke. Zato mi je ta točka dnevnog reda nejasna”, kazala je dodavši da onaj tko je pisao dnevni red mora pročitati Statut.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...