Gorjelo je 17 dana; Vatrogasci, zračne snage, HGSS i planinari napokon lokalizirali požar na Biokovu

Lokaliziran je požar koji je 20. kolovoza, uslijed udara groma, buknuo na biokovskom vrhu Šibenik na visini od 1450 metara, a još uvijek nije potpuno ugašen, doznaje se od splitsko-dalmatinskog županijskog vatrogasnog zapovjednika, Dražena Glavine, koji je vodio akciju gašenja vatre na Biokovu.

U požaru je izgorjelo oko 860 hektara niskog raslinja, trave te manji dio šume crnog bora i šume jele, a vatra je zahvatila i biokovski predio od vrha Sveti Ilija do Osičina, Motike, vrha Šibenik, kao i predjele Borovac i Štropac, kojima se do prošlog petka vatra širila nadzemno i podzemno zbog gustih naslaga trave, granja i borovih iglica.

Glavina je kazao kako vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i danas utvrđuju stanje na požarištu te poduzimaju daljnje mjere kako bi se požar u potpunosti ugasio.

Nije pronađena niti jedna nastradala životinja

Napomenuo je kako su vatrogascima u gašenju pomagali pripadnici Državne interventne vatrogasne postrojbe iz Divulja, zračne snage Oružanih snaga te članovi HGSS-a i nekoliko planinarskih društava.

Dvotjedni požar na Biokovu naštetio je krupnoj i sitnoj divljači koja je zbog vatre trebala bježati sa svojih dugogodišnjih staništa. Ujedno, životinje su se uznemirile i uslijed naleta helikoptera i kanadera zbog čega su se zbog vatre razbježale s obje strane Biokova koje nisu opožarene.

Rekao je to ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo, Velimir Vidak Buljan, i dodao kako na opožarenom području do danas nije pronađena ni jedna nastradala životinja, pri čemu su divokoze, mufloni, zečevi, lisice i fazani bježali prema liticama koje nije zahvatio požar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...