Hrvatska na popisu najmoćnijih svjetskih vojnih sila; Srbija i Slovenija daleko iza nas

U obzir nisu uzete zalihe nuklearnog oružanja, već su države koje imaju nuklearno naoružanje, kao i one za koje se sumnja da ga imaju, dobile bonus, kao i članice NATO-a, piše Poslovni.

Global Firepower poredao je vojske svijeta prema njihovoj snazi, uzimajući pritom u obzir više od pedeset faktora, a na popisu se našla i Hrvatska. Naime, na stranici navode kako rangiranje sudionika, koje se odnosi na 2017. godinu, ne ovisi o ukupnoj količini vojne tehnike već o ujednačenosti vojne moći zemlje i raznovrsnosti raspoloživog oružja.

U obzir nisu uzete zalihe nuklearnog oružanja, već su države koje imaju nuklearno naoružanje, kao i one za koje se sumnja da ga imaju, dobile bonus, kao i članice NATO-a, piše RTL.

U obzir nisu uzeti niti trenutno političko i vojno vodstvo, a na konačnu ocjenu utječe i populacija, geografsko-strateški faktori, raspoloživost resursa, kao i snaga lokalne idnustrije. Prema listi, najjaču vojsku na svijetu ima SAD, a iza njih su Rusija i Kina. Njih slijede Indija, Francuska, Velika Britanija, Japan, Turska, Njemačka i Egipat.

Države bivše Jugoslavije nalaze se pri kraju popisa vojnih sila, osim Hrvatske koja je na listi zauzela 68. mjesto. Srbija se na listi nalazi na 89. mjestu, slovenska vojska na 114. mjestu, vojska BiH na 121. mjestu, a Makedonija na 122. mjestu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...