Potpisani ugovori za vodoopskrbu vrijedni 164 milijuna kuna; U Zadarskoj županiji bit će realizirana tri važna projekta

Nastavljamo s dobrim rezultatima korištenja novca iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kojeg koristimo kroz različite mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Za javne sustave za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, Agencija za plaćanja u poljoprivredi danas je potpisala 44 ugovora s isporučiteljima vodnih usluga vrijedna ukupno 164 milijuna kuna.

– Dostupnost vodoopskrbe našim poljoprivrednicima preduvjet je poljoprivredne proizvodnje u 21. stoljeću. Dobro je da za takve mjere imamo na raspolaganju novac iz EU i da ga ovako dobro koristimo, izjavila je državna tajnica Marija Vučković .

Agencija je završila obradu svih projekata pristiglih na natječaj za operaciju 7.2.1. „Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda“, čiji su korisnici javni isporučitelji vodnih usluga javne vodoopskrbe ili javne odvodnje.  Odobreno je ukupno 74 projekata u vrijednosti od 300 milijuna kuna, a potpora iznosi do 100% ukupnih prihvatljivih troškova.

Najviši iznos javne potpore je 1 milijun eura. Sa 12 korisnika iz Istarske županije isti ugovori potpisani su prošli mjesec u vrijednosti od 64,8 milijuna kuna, a sutra u Splitu potpisat će se preostalih 18 ugovora s korisnicima a iz četiri dalmatinske županije u vrijednosti 71,3 milijuna kuna. Nakon potpisivanja ugovora korisnik može krenuti u postupak prikupljanja ponuda, a nakon izdavanja Odluke o dodjeli sredstava korisnik može zatražiti predujam do 50 % odobrenih sredstava javne potpore.

– Čestitam svim korisnicima na kvalitetno pripremljenim projektima i raduje me što većina projekata dolazi iz manje razvijenih općina i gradova, izjavila je Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Dolazi voda u Lišane Ostrovičke i Perušić Benkovački

Dobivanje sredstava na natječaju Aggra, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, 12. srpnja je to proslavila sljedećim tekstom:

Iako je mnogima to nezamislivo, brojna su naselja benkovačkog zaleđa koja nemaju riješen sustav vodoopskrbe te se mještani još uvijek koriste vodom iz izvora pitke vode. Kako bi stanovnici tog područja konačno dobili kvalitetnu vodoopskrbu, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije prijavila je tri projekta u sklopu natječaja 7.2.1. ”Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda”, koji je bio raspisan od 5. rujna do 5. listopada 2016. godine.

Jučer su stigle dobre vijesti: Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na svojim je mrežnim stranicama objavila rang listu odobrenih projekata financiranih kroz Program ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. i među njima su tri projekta AGRRA-e.

Za nositelja Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac to su dva projekta: „Izgradnja cjevovoda za lokalnu mrežu naselja Lišane Ostrovičke“ u vrijednosti od 7.073.667,50 kn i „Vodovodna mreža naselja Perušić Benkovački“ u vrijednosti 3.070.781,25 kn, te projekt „Spojni kolektori fekalne odvodnje između stambeno-poslovne zone i UPOV-a i upojni bunar za oborinsku odvodnju“ u vrijednosti od 2.270.791,26 kn, izrađen u suradnji s Općinom Zemunik Donji i poduzećem Zemunik odvodnja d.o.o.

Prije osam godina snimljene su prve geodetske snimke, a do završetka radova još su 2 godine. U tom periodu bilo je mnogo problema, izmjena i dopuna zakona, pravilnika i uredbi, i uz veliku fluktuaciju ljudi uistinu je bio izazov održavati projekt na životu tolike godine. Nismo si mogli priuštiti ni najmanju pogrešku. Uza sve poteškoće koje su pratile prijavu projekta ipak smo uspjeli. Emotivno sam primila vijest o odobrenju ovog projekta i rekla bih kako je ovo kruna moje karijere, izjavila je Ivana Dević, voditeljica Odjela za razvoj i EU fondove u AGRRA-i, te bivša načelnica Općine Lišane Ostrovičke.

Uz stručni tim AGRRA-e, na projektu je bio angažiran i Hrvoje Bura, direktora Vodovoda i odvodnje d.o.o. Benkovac. – Veliki je ovo iskorak za za benkovački Vodovod. Realizacijom projekata konačno će se riješiti sustav vodoopskrbe za preko 800 korisnika, čime se značajno doprinosi unapređenju kvalitete života u ruralnom području, kazao je Bura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...