Šteta od nepogoda 2,3 milijardi, država ima 20 mil. kuna

Iznos obuhvaća oluje, požare, poplave, suše od početka 2017., samo je mraz ‘pojeo’ 692 milijuna. Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda zaključilo je u srijedu da 20 milijuna kuna osiguranih u državnom proračunu za nadoknadu šteta nikako nije dostatno za pokrivanje dosad prijavljenih 2,3 milijardu kuna šteta, piše Poslovni.hr.

Zato će od Vlade RH zatražiti povećanje proračuna za tu namjenu, a na na građane se apelira da osiguravaju svoju imovinu.  Od 1. siječnja do 18. rujna štete od olujnog orkanskog vjetra prijavljene su u iznosu od 26 milijuna kuna, od požara u iznosu od 498 milijuna kuna, od poplava 23 milijuna kuna, od suša 960 tisuća kuna, od tuče 171 milijun kuna, a od mraza 692 milijuna kuna.

Štete su prijavile sve županije osim Istarske, kazao je predsjednik povjerenstva Josip Križanić, dodavši da ti podaci ne uključuju štete od nedavnih poplava u Zadarskoj županiji.  S obzirom na veliki broj prijavljenih šteta potrebno je utvrditi koje štete će imati prioritet, rekao je Križanić, napomenuvši da pri tome treba uzeti u obzir i mogućnost namirenja šteta u poljoprivredi iz europskog Programa za ruralni razvoj, ali i iz proračuna nadležnih ministarstava.

Državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je da je u okviru Programa za ruralni razvoj poljoprivrednicima pogođenim elementarnim nepogodama ukupno dostupno 223 milijuna kuna, a da je dosad ugovoreno šest milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...