Zadarski branitelji o HOS-ovom “Za dom spremni”: Branit ćemo ratne pozdrave kojima smo hrvatskom narodu podarili mir i slobodu”

Koordinacija udruga i udruga Domovinskog rata Grada Zadra i Zadarske županije održala je danas konferenciju za novinare povodom pozdrava”Za dom spremni” na kojoj su se otvorenim pismom obratili hrvatskoj javnosti:

“Obraćamo se hrvatskoj javnosti zbog uzastopnih napadaj na Domovinski rat i vrijednosti proizašlih iz njega, te njegovog namjernog dovođenja u svezu s totalitarnim režimima. Posebno se odnosi na ni jednom zakonu utemeljeno represivnim ponašanjem državnih organa prema službenim ratnim stjegovima i pozdravima korištenim za vrijeme oslobađanja Domovine okupirane od srpske fašističke sile potpomognute hordama pljačkaša i njihovih saveznika iz bivših dijelova ex Jugoslavije.

Mi predstavnici udruga ratnih postrojbi proizašlih iz Domovinskog rata i legalno izabranih od naših suboraca, kao i udruge stradalnika iz Domovinskog rata, želimo jasno i nedvosmisleno poručiti da se ograđujemo od svih uspoređivanja i poistovjećivanja s postrojbama i stranama u drugom svjetskom ratu. Temelj Hrvatske je Domovinski rat i vrijednosti koje su proizašle iz njega: domoljublje i čovjekoljublje, mi hrvatski branitelji dužni smo to štititi zbog naših poginulih, umrlih i teško stradalih suboraca. Dužni smo zbog naših predaka, ali i zbog naše djece koji su volili i vole domovinu Hrvatsku.

Republika Hrvatska svojim zakonima zaštitila je simbole (ratne zastave, službenih postrojbi RH). Ministarstvo obrane u postroju ratnih zastava 2015. godine ističe “sporne” zastave službenih postrojbi iz Domovinskog rata. Ministarstvo uprave Rješenjem registrira udruge ratnih postrojbi koje koriste oznake i znakovlje postrojbi HOS-a iz Domovinskog rata. Moramo se upitati kuda sve ovo vodi, zašto službena vlast RH svjesno krši zakone Republike Hrvatske.

Da li su svjesni da svojim postupcima vrijeđaju dignitet Domovinskog rata, njegove vrijednosti i u konačnici krše Deklaraciju o Domovinskom ratu. Službene postrojbe HOS-a iz Domovinskog rata imaju svoje oznake i stijeg, te smo svi zajedno dužni poštivati iste.

Pitamo se za čiji se interes hrvatska javnost svjesno dovodi u zabludu? Čiji je interes okaljati Domovinski rat, a znakovlje korišteno u obrani Hrvatske dovoditi u kontekst 2. svjetskog rata i ustaškog režima (1941.-1945.) s kojim nema nikakve veze, niti ga branitelji podupiru? Ne treba biti veliki mudrac da bi se prepoznalo naputke iz “strateškog programa”, dokumenta koji je stvorila Srpska akademija znanosti i umjetnosti s ciljem da se vojnim putem (Memorandum 1 1986.) i novom platformom za širenje “mirnim putem” (Memorandum 2, 2001.) uništi Hrvatsku.

Da li Vam je poznata točka 6 Memoranduma 2(,,,….treba destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutarnje nezadovoljstvo i nemire, te slabiti oštricu optužbi protiv Srbije.”)?

Očekujemo od zakonodavne, sudbene i izvršne vlasti, jasno preuzimanje odgovornosti i poštivanje vlastitih zakona i deklaracija. Spremni smo demokratskim putem braniti naše svetinje iz Domovinskog rata u što svakako spadaju i zastave službenih postrojbi HOS-a, kao i ratni pozdravi kojima smo hrvatskom narodu podarili mir i slobodu. Mi smo dužni štititi demokratska načela za koja smo se borili u oslobodilačkom Domovinskom ratu od bilo koga i bilo kada.

Želimo jasno i nedvosmisleno poručiti da dajemo bezrezervnu podršku našem ministru i suborcu Tomi Medvedu i njegovom timu iz Ministarstva hrvatskih branitelja u njihovom svakodnevnom radu na zaštiti digniteta i istine o Domovinskom ratu.

Domovini vjerni”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...