Cijene krizantema na pijaci kreću se od 30 do 60 kuna, prodavači zadovoljni interesom kupaca

U srijedu je blagdan Svih svetih, a dan kasnije rimokatolici slave i Dušni dan. Prilika je to da se sjetimo onih koji više nisu s nama i na njihova posljednja počivališta odnesemo cvijeće i svijeće. Za mnoge od nas ovo su dani spokoja i sjećanja, a za cvjećare i prodavače na tržnicama prilika za zaradu. Cvijeće se mora negdje kupiti, a mi smo provjerili kako se kreću cijene aranžmana na zadarskoj pijaci kod City Gallerije.

Prodavači su bili ili iznimno raspoloženi za razgovor s nama, ili su kategorički izbjegavali pitanja o cijenama i interesu kupaca. Ono što smo uspjeli saznati je da su cijene na tržnicama najprihvatljivije, dok su i sami prodavači upoznati s činjenicom da prodajna mjesta u blizini groblja svoje aranžmane prodaju po puno višim cijenama.

– Krizanteme su vam od 30 do 35 kuna, cvjetni aranžmani 40, a pojedinačni cvijet 8 kuna. Ako imam više cvijeća stavit ću manje cijene, a ovisi i o danu na koji se prodaju. Ljudi kupuju, zaradit će se nešto, kazala nam je jedna prodavačica na štandu koji je okupio veliki interes građana.

Vidjeli smo da se aranžmani, pogotovo oni veći, rezerviraju, no načuli smo i da prodavači nisu najsretniji s takvom praksom jer je interes velik, a čuvati nekome cvijeće i nije najisplativija poslovna praksa. Prodavači velikih aranžmana s raznolikim cvijećem kakvi se i rezerviraju nisu bili pretjerano raspoloženi za razgovor s novinarima.

– Prodaje se kao i svake godine, a i cijene su takve. Cijena ‘pitara’ jednobojnih krizantema je 50 kuna, dok su višebojni 60. Prodaja ide, kazala nam je druga prodavačica.

Provjerili smo i cijene cvijeća te lampiona u obližnjem supermarketu. I dok je svježe cvijeće kvalitetom znatno ‘skromnije’, cijene nisu ništa niže – čak 35 kuna za ‘pitar’ krizantema. Plastični aranžmani prodaju se po cijeni od 55 kuna, dok cijene lampiona variraju.

Četiri lampiona za 20 kuna, 12 lampiona za 30, 6 do 7 kuna za jedan lampion dok se najskuplji pojedinačni lampion prodaje po cijeni od 12 kuna. Ovisno o tome što želite i koliko to želite platiti, naći će se nešto za vas.

Ponuda cvijeća i lampiona velika je pa ako danas krenete u kupovinu sigurno nećete zakasniti te ćete svakako pronaći nešto za svoje najmilije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...